Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Χάος στο Κίεβο: Για 100 νεκρούς κάνουν λόγο οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 500 τραυματίστηκαν από το πρωί της Πέμπτης, όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Κίεβο, μιλώντας στο CNN.


Ωστόσο, ο επίαχος αριθμός των θυμάτων δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, το τελευταίο διήμερο έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις στην Ουκρανία περισσότεορι από 50 άνθρωποι (οι επιβεβαιωμένοι νεκροί μόνο την Πέμπτη είναι 21).


Η ουκρανική αντιπολίτευση καταγγέλλει τη νέα έκρηξη βίας ως «προβοκάτσια» της κυβέρνησης κατά ειρηνικών διαδηλωτών.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Αστυνομία άνοιξε πυρ με αληθινά πυρά κατά των συγκεντρωμένων στην πλατεία Ανεξαρτησίας στην καρδιά της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.

Η έδρα της ουκρανικής κυβέρνησης εκκενώθηκε από το προσωπικό, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.


Ο φωτογράφος  του Reuters Βασίλι Φεντόσενκο δήλωσε ότι έξι πτώματα κείτονται στη βορειο-δυτική πλευρά της Πλατείας και ότι είδε ακόμα τέσσερα πτώματα 100 μέτρα μακρύτερα, από την αντίθετη πλευρά της πλατείας. Ολοι ήταν πολίτες, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια είδε άλλα πέντε πτώματα μπροστά στο ξενοδοχείο «Ukraina», στον λόφο επάνω από την Πλατεία της Ανεξαρτησίας.

Πάντως, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι νεκροί την Πέμπτη ανέρχονται σε επτά, εκ των οποίων οι δύο είναι αστυνομικοί. Από την προεδρία ανακοινώθηκε πως δεκάδες αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί ή τραυματισθεί.


Παρά την εκεχειρία που είχε κηρύξει το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ
Γιανουκόβιτς, εν όψει της άφιξης στο Κίεβο των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας και υψηλόβαθμου ρώσου αξιωματούχου, τα χειρότερα συνέβησαν το πρωί της Πέμπτης: Εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό στην πλατεία της Ανεξαρτησίας ανακαταλαμβάνοντάς την.

Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων έκανε λόγο για  πυκνά πυρά με πραγματικές σφαίρες, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο από ποια πλευρά.

 Το σκηνικό στην πλατεία Ανεξαρτησίας το πρωί της Πέμπτης ήταν αυτό ενός πεδίου μάχης: Πνιγηρή ατμόσφαιρα, τραυματίες και νεκροί στο πεζοδρόμιο και στους γύρω δρόμους. Οι ανταποκριτές του CNN ανέφεραν πρώτοι σποραδικούς πυροβολισμούς και επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων καταστολής που αρχικά είχαν λάβει τη διαταγή να παρακολουθούν διακριτικά την κατάσταση και να μην εμπλακούν σε οδομαχίες.

Ο φωτορεπόρτερ του Reuters Βασίλι Φεντοσένκο έστειλε αρχικά στο πρακτορείο μια φωτογραφία με τη σορό ενός νεαρού με καλυμμένο πρόχειρα το κεφάλι.

Οι πληροφορίες για τα θύματα που αποκαλύφθηκαν μετά και την πρωινή έφοδο ανακατάληψης της πλατείας υπήρξαν συγκεχυμένες: Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό τουλάχιστον ένας άνθρωπος είχε σκοτωθεί και περί τους δέκα τραυματίσθηκαν κατά τις νέες συγκρούσεις που εκδηλώθηκαν στο κέντρο του Κιέβου.

Ωστόσο σε εικόνες του Reuters απεικόνιζαν δύο σοροί διαδηλωτών καλυμμένες πρόχειρα με νάιλον.

Το BBC επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες έκανε λόγω για τουλάχιστον πέντε νεκρούς. Και αργότερα το Γαλλικό Πρακτορείο ανέβασε τον αριθμό στους 17 και το μεσημέρι στους 25 νεκρούς!

Η αναζωπύρωση της βίας συνέπεσε με τη άφιξη στο Κίεβο των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ και της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι που βρίσκονται στο Κίεβο για συνομιλίες με τον ουκρανό πρόεδρο και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Οι διαδηλωτές, φορώντας κράνη και οπλισμένοι με ρόπαλα και ασπίδες, ανέβηκαν στα δικά τους οδοφράγματα και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που οπισθοχώρησαν για αρκετές εκατοντάδες μέτρα εγκαταλείποντας το έδαφος που κατέλαβαν με έφοδο κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κάλυψαν την οπισθοχώρησή τους με πυρά πλαστικών σφαιρών που τραυμάτισαν περί τους δέκα διαδηλωτές, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα ιατρικά κέντρα εκστρατείας της αντιπολίτευσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έγιναν στόχος των πυρών ελεύθερου σκοπευτή πριν από την έφοδο των διαδηλωτών και ότι είκοσι αστυνομικοί έχουν τραυματισθεί.

Ενας αστυνομικός συνελήφθη από τους διαδηλωτές, οι οποίοι τον μετέφεραν πίσω από τις γραμμές τους.

Αντιμετωπίζοντας επικρίσεις από όλες τις πλευρές, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς κήρυξε το βράδυ της Τετάρτης εκεχειρία με την αντιπολίτευση. Ωστόσο, καθ' όλη τη διάρκεια της νύκτας, οι διαδηλωτές εκτόξευαν βόμβες μολότοφ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας, οι οποίες απαντούσαν κάνοντας χρήση βομβίδων κρότου-λάμψης και δακρυγόνων.

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών ταξίδεψαν το πρωί της Πέμπτης στην ουκρανική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Ενδεικτικό του πόσο ρευστή ήταν η κατάσταση, αρχικά έγινε γνωστό ότι οι τρεις αποχώρησαν χωρίς να συναντήσουν τον Γιανουκόβιτς, αλλά αμέσως μετά το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε πως μετέβησαν στο προεδρικό μέγαρο για να συζητήσουν με τον ηγέτη της Ουκρανίας. Η σύσκεψη με τον Γιανουκόβιτς με τους τρεις ευρωπαίους αξιωματούχους όντως άρχισε.

«Η εκεχειρία στην Ουκρανία θα ήταν θετικό βήμα εάν και εφόσον εφαρμοστεί», είχαν μαντέψει ήδη από το βράδυ της Τετάρτης ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ.

Παράλληλα πάντως ο Μπαράκ Ομπάμα είχε απορρίψει την «εικασία» ότι οι κρίσεις που αναβιώνουν σε διάφορες περιοχές όπως η Ουκρανία, αλλά και η συνεχιζόμενη τραγική κατάσταση στη Συρία είναι μια αντανάκλαση των δυσχερειών που υπάρχουν μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Οι Ομπάμα και Χάρπερ, ζήτησαν από τον ουκρανικό στρατό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να μην εμπλακεί σε ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν από τους πολίτες.

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Τετάρτη απαγόρευση χορήγησης βίζας σε 20 ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ουκρανίας οι οποίοι θεωρούνται από την Ουάσιγκτον ως βασικοί υπεύθυνοι για τη φονική καταστολή των διαδηλώσεων στο Κίεβο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεν διευκρίνισε ονομαστικά τα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκε η απαγόρευση χορήγησης της αμερικανικής βίζας..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...