Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Η γαλλική Γερουσία ήρε την ασυλία του Σερζ Ντασό που κατηγορείται για διαφθορά

Η Γερουσία της Γαλλίας ήρε την Τετάρτη την κοινοβουλευτική ασυλία του βιομηχάνου Σερζ Ντασό, ύστερα από αίτημα της γαλλικής δικαιοσύνης στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με κατηγορίες για εξαγορές ψήφων όταν ο δισεκατομμυριούχος ήταν δήμαρχος.


Την ανακοίνωση για την άρση της ασυλίας του βαθύπλουτου ηγέτη της πολεμικής βιομηχανίας Dassault, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζαν-Πιέρ Μπελ.


Ο 88χρονος γερουσιαστής Σερζ Ντασό, ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων και της εφημερίδας Le Figaro, είναι ύποπτος ότι χρησιμοποίησε την περιουσία του για να αγοράσει ψήφους και να εξασφαλίσει έτσι την εκλογή του στο Κορμπέιγ-Εσόν, στην περιφέρεια του Παρισιού.

Ο Ντασό, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι αθώος, είχε ζητήσει τη Δευτέρα να αρθεί η ασυλία του, προκαταλαμβάνοντας μια απόφαση η οποία έμοιαζε αναπόφευκτη.

Στις 8 Ιανουαρίου, μια προηγούμενη ψηφοφορία στη Γερουσία σχετικά με την τύχη του Ντασό είχε προκαλέσει κατακραυγή, καθώς είχαν λείψει δύο ψήφοι της αριστεράς –ανώνυμες– για να αρθεί η ασυλία του βιομηχάνου, ο όμιλος του οποίου κατασκευάζει τα αεροπλάνα για επιχειρηματίες Falcon και τα μαχητικά Mirage και Rafale.

Ο Ζαν-Πιέρ Μπελ ανακοίνωσε τότε ότι η Γερουσία θα ψηφίζει πλέον δι' ανατάσεως της χειρός για τα αιτήματα άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας και όχι πια με μυστική ψηφοφορία.

«Παρόλο που αυτή η άρση ασυλίας επιφέρει να τεθώ υπό κράτηση, είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω αυτή τη δοκιμασία», ανέφερε τη Δευτέρα ο Ντασό σε γραπτή ανακοίνωση. «Θα μπορούσα να καταδείξω την πλήρη αθωότητά μου γι' αυτές τις δήθεν εξαγορές ψήφων, κατηγορίες πλήρως κατασκευασμένες από ορισμένους από τους πολιτικούς αντιπάλους μου».

Δύο δικαστές του Παρισιού που ασχολούνται με οικονομικές υποθέσεις, ερευνούν από τον περασμένο Μάρτιο μια υπόθεση εξαγοράς ψήφων, διαφθοράς και ξεπλύματος χρημάτων στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν το 2008, το 2009 και το 2010 στο Κορμπέιγ-Εσόν. Τις ψηφοφορίες αυτές είχε κερδίσει ο Ντασό και στη συνέχεια ο Ζαν-Πιέρ Μπεστέ, που θεωρείται το «δεξί χέρι» του.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ακυρώσει τις εκλογές του 2008 κρίνοντας πως «αποδείχθηκαν» οι δωρεές χρημάτων στους ψηφοφόρους, χωρίς όμως να αποφανθεί για την έκτασή τους.

Κατηγορίες έχουν ήδη απαγγελθεί στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής σε βάρος του Ζαν-Πιέρ Μπεστέ και δύο άλλων προσώπων. Οι δικαστές είχαν επιχειρήσει επανειλημμένα να πετύχουν την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του βιομηχάνου, όμως η Γερουσία δεν είχε αποδεχθεί ως τώρα το αίτημα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...