Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Απελευθερώθηκαν όλοι οι κρατούμενοι διαδηλωτές στην Ουκρανία

Απελευθερώθηκαν την Παρασκευή όλοι οι διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Ουκρανία. Η απελευθέρωση των 243 ατόμων έγινε λίγο πριν λήξει η προθεσμία αμνήστευσης των κρατουμένων.


Πολλοί από τους κρατούμενους θα παραμείνουν σε κατ” οίκον περιορισμό, ενώ οι αρχές προειδοποίησαν ότι οι κατηγορίες δεν θα αποσυρθούν εκτός και αν οι διαδηλωτές εγκαταλείψουν τα κτήρια που έχουν καταλάβει και διαλύσουν το οδόφραγμα στο Κίεβο.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση δήλωσε ότι θα ανοίξει τμήμα των δρόμων που έχουν κλείσει, ώστε να επιτραπεί η κίνηση των οχημάτων.

«Η ιδέα είναι ότι οι διαδηλωτές θα βρίσκονται εκεί και θα ελέγχουν αυτόν τον δρόμο» είπε ο ακτιβιστής, Αντρίι Ντζιντζια. «Δεν θα τον απελευθερώσουμε πλήρως» είπε.

Σε «ειρηνική επίθεση» καλεί η αντιπολίτευση

Για ενδέκατη φορά μετά την έναρξη του κινήματος στα τέλη Νοεμβρίου, οι διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν την Κυριακή στην πλατεία Μαϊντάν (Ανεξαρτησίας), στο κέντρο του Κιέβου, η οποία παραμένει κατειλημμένη από τους διαδηλωτές.

«Το κεντρικό ζήτημα που θα τεθεί (την Κυριακή) είναι η ειρηνική επίθεση των ακτιβιστών της Μαϊντάν ώστε να υλοποιηθούν τα αιτήματα των διαδηλωτών» ανέφερε το κόμμα της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο σε ανακοίνωσή του, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η προηγούμενη συγκέντρωση είχε πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου και σε αυτή είχαν λάβει μέρος σχεδόν 70.000 άνθρωποι.

Το κίνημα, που ξεκίνησε από την άρνηση του ουκρανού προέδρου να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει εξελιχθεί σε ανοιχτή αμφισβήτηση της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς.

Στο μεταξύ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Γιανούκοβιτς και της αντιπολίτευσης, που ξεκίνησαν μετά τα βίαια επεισόδια από τα οποία σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 500 στα τέλη Ιανουαρίου, δεν έχουν καταφέρει να διευθετήσουν την κρίση.

Ακόμη δεν έχει οριστεί ο νέος πρωθυπουργός μετά την παραίτηση στα τέλη Ιανουαρίου του Μικόλα Αζάροφ, ενώ οι σύμμαχοι του προέδρου, που κατέχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα υποστηρίξουν έναν υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, στον οποίο προτάθηκε η θέση του πρωθυπουργού από τον Γιανούκοβιτς, υπογράμμισε ότι δεν θα μπορούσε να την δεχθεί παρά μόνο αν η αντιπολίτευση λάβει θέσεις κλειδιά στην κυβέρνηση και έπειτα από μια συνταγματική μεταρρύθμιση που θα μειώνει τις προεδρικές εξουσίες υπέρ της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου.

Συνεχίζεται η κόντρα Ρωσίας – ΕΕ

Η ουκρανική κρίση ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων στη Μόσχα μεταξύ του ρώσου και του γερμανού υπουργού Εξωτερικών.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε την Παρασκευή στον γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα ότι η Ρωσία θα θεωρούσε ευπρόσδεκτους τους πιο στενούς οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας, σύμφωνα με μια γερμανική πηγή.

«Ο Πούτιν δήλωσε ότι τα βήματα για μια πιο στενή οικονομική σύγκλιση μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας είναι ευπρόσδεκτα» δήλωσε μια πηγή από τη γερμανική αντιπροσωπεία που έχει μεταβεί στη Μόσχα.

Αντίθετα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την ΕΕ ότι επιδιώκει να επεκτείνει τη «σφαίρα επιρροής» της στην Ουκρανία υποστηρίζοντας την αντιπολίτευση.

Την Πέμπτη ο ίδιος είχε εκτιμήσει ότι έχει φτάσει η «ώρα της αλήθειας» μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ όσον αφορά την Ουκρανία.

Ο Σταϊνμάγερ από την πλευρά του απάντησε ότι η κρίση στην Ουκρανία «δεν είναι ένα γεωπολιτικό παιχνίδι» και υπογράμμισε ακόμη πως «κανείς δεν έχει συμφέρον από μια κλιμάκωση της κατάστασης».

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να συναντηθεί τη Δευτέρα στο Βερολίνο με δύο ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, τον πρώην πυγμάχο Βιτάλι Κλίτσκο και τον Αρσένι Γιάτσενιουκ, για να συζητήσουν για την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Η καγκελάριος θα συναντηθεί τη Δευτέρα στις 16:30 με τους δύο πολιτικούς αξιωματούχους της αντιπολίτευσης, τον Βιτάλι Κλίτσκο και τον Αρσένι Γιάτσενιουκ» δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...