Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Παραιτήθηκε ο Λέτα - έως το Σάββατο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις για κυβέρνηση

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα χαιρετά τους δημοσιογράφους λίγο πριν μεταβεί το Προεδρικό Μέγαρο για να υποβάλει την παραίτησή του

Την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο υπέβαλε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.


Ο Ναπολιτάνο υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει «το συντομότερο δυνατόν» να βρει τον αντικαταστάτη του παραιτηθέντος Πρωθυπουργού.


Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, ο Ναπολιτάνο σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να επισημοποιήσει ο Λέτα την παραίτησή του ενώπιον του κοινοβουλίου, όπως ζητούσε η ιταλική αντιπολίτευση.

Οι διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Σάββατο.

Ο Ναπολιτάνο τόνισε ότι «είναι απαραίτητη, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, μια αποτελεσματική λύση στην κρίση», εάν ληφθεί υπόψη η επισφαλής κατάσταση της ιταλικής οικονομίας αλλά και η ανάγκη για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την προώθηση άλλων πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

Από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαρακτήρισε «αφοσιωμένο Ευρωπαίο» τον Ματέο Ρέντσι, ο οποίος θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο διάδοχος του Λέτα στην πρωθυπουργία της Ιταλίας.

«Εχω ήδη συναντηθεί μαζί του πολλές φορές (...) και μου φαίνεται ότι είναι ένας βαθιά αφοσιωμένος Ευρωπαίος που ενδιαφέρεται έντονα να προωθήσει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τη θέση της Ιταλίας, παραμένοντας πάντα πολύ πιστός στο ευρωπαϊκό σχέδιο», τόνισε.

Ο Μπαρόζο σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες έχουν εμπιστοσύνη «στην προθυμία και την ικανότητα της Ιταλίας να προωθήσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της», ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα την 1η Ιουλίου. Οπως είπε, τηλεφώνησε στον Λέτα και του εξέφρασε την εκτίμησή του «για τη θαυμάσια συνεργασία» που είχαν αυτό το διάστημα.

Η Γερμανία από την πλευρά της εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μια «σταθερή» έκβαση στην Ιταλία μετά την παραίτηση του Λέτα. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε ότι «η Ιταλία είναι και θα παραμείνει πολύ σημαντικός εταίρος μας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη» ευχόμενος «οι ηγέτες όλων των δημοκρατικών κομμάτων να συμφωνήσουν γρήγορα μεταξύ τους για μια σταθερή λύση».

Το χρονικό

Ο Λέτα έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής, μερικές ώρες αργότερα από ό,τι αναμενόταν, αφού προήδρευσε ενός αποχαιρετιστήριου υπουργικού συμβουλίου.

«Πάω στο Κυρηνάλιο για να υποβάλω τις παραιτήσεις (των μελών της κυβέρνησης) στον Αρχηγό του Κράτους. Ευχαριστώ όλους όσοι με βοήθησαν. «Ζήσε την κάθε ημέρα σαν να είναι η τελευταία», έγραψε ο Λέτα στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο γενικός γραμματέας της ιταλικής προεδρίας της Δημοκρατίας Ντονάτο Μάρα έκανε γνωστό ότι δεν θα χρειασθεί να παρουσιασθεί ο Ενρίκο Λέτα ενώπιον του κοινοβουλίου για να εξακριβωθεί ότι πλέον δεν διαθέτει την πλειοψηφία.

Η ιταλική προεδρία θεωρεί ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα μπορέσουν να εκθέσουν τις απόψεις τους κατά την διάρκεια της συζήτησης στην βουλή, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική αντιπολίτευση - η Φόρτσα Ιτάλια και το Κίνημα Πέντε Αστέρων - είχαν ζητήσει έντονα να μεταβεί η κυβέρνηση Λέτα στην βουλή και στην γερουσία για να εξακριβωθεί αν χαίρει ακόμη της  εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

Ο Μάρα εξήγησε ότι η άμεση έναρξη των διαβουλεύσεων βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης και στην συνέχιση της υλοποίησης  των θεσμικών αλλαγών.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων έκανε σαφές ότι δεν θα πάρει μέρος στις διαβουλεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...