Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2014

Αίγυπτος: Αναβλήθηκε για την Τρίτη η δίκη του Μοχάμεντ Μόρσι

Δυνάμεις ασφαλείας μπροστά στην είσοδο της Ακαδημίας της Αστυνομίας, όπου γίνεται η δίκη του Μοχάμεντ Μόρσι.

Δικαστήριο του Καΐρου ανέβαλε για την Τρίτη την δίκη του ισλαμιστή πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, που κατηγορείται για υποκίνηση της δολοφονίας διαδηλωτών.

Παράλληλα, σε άλλες δίκες, καταδικάστηκαν δεκάδες υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στην οποία ανήκει ο Μόρσι.


Ο Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από τον στρατό την 3η Ιουλίου 2013 μετά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του, παρέμεινε σιωπηλός στο μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας.

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου αντιμετωπίζει τέσσερις διώξεις μετά την ανατροπή του, η μία εκ των οποίων αφορά κακουργήματα που επισύρουν τη θανατική ποινή. Σε προηγούμενες συνεδριάσεις, αμφισβήτησε ανοικτά την δικαιοδοσία των δικαστηρίων.

Αρκετοί από τους 14 άλλους κατηγορούμενους, που βρίσκονταν σε γυάλινα κλουβιά όπως και ο Μόρσι, γύρισαν την πλάτη στον δικαστή, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που παρακολούθησε τη συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Ο Μόρσι κατηγορείται ότι υποκίνησε στην δολοφονία 10 και πλέον διαδηλωτών έξω από το προεδρικό μέγαρο κατά την διάρκεια των ταραχών στα τέλη του 2012.

Οι ταραχές αυτές είχαν ξεσπάσει στις διαδηλώσεις που έγιναν σε ένδειξη διαμαρτυρίας διότι ο τότε πρόεδρος είχε εκδώσει ένα διάταγμα που ενίσχυε τις εξουσίες του.

Η δίκη αναβλήθηκε ώστε να εξεταστούν τεκμήρια όπως βίντεο που απεικονίζουν συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Μόρσι, που μπορεί να συνδέονται με την υπόθεση.

Ο Μόρσι κατηγορείται, επίσης, για τα βίαια επεισόδια που σχετίζονται με την μαζική απόδραση από φυλακή το 2011, ότι συνωμότησε με ξένους στο πλαίσιο μιας «διεθνούς τρομοκρατικής συνωμοσίας» εναντίον της Αιγύπτου και για προσβολή του δικαστικού σώματος.

Οι μεταβατικές αρχές της Αιγύπτου έχουν εξαπολύσει μια εκστρατεία σκληρής καταστολής εναντίον της Αδελφότητας, την οποία ανακήρυξαν «τρομοκρατική οργάνωση».

Στο μεταξύ, δικαστήριο στην Ισμαηλία καταδίκασε 13 υποστηρικτές της Αδελφότητας σε έξι χρόνια κάθειρξη για παράνομη συνάθροιση, καταστροφή ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας.

Παράλληλα, δικαστήριο στην συνοικία Καλγιούμπια του Καΐρου καταδίκασε 32 υποστηρικτές της Αδελφότητας σε δύο χρόνια φυλάκιση, καταναγκαστικά έργα και την καταβολή χρηματικού προστίμου διότι παραβίασαν νόμο ο οποίος ποινικοποιεί τις διαδηλώσεις δίχως εκ των προτέρων έγκριση από την αστυνομία, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Ο νόμος αυτός θεσπίστηκε από την προσωρινή κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...