Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Σαουδική Αραβία: Τιμωρία με μαστίγιο για ακτιβιστή


Δικαστήριο στη Σαουδική Αραβία καταδίκασε σε κάθειρξη 7 ετών και 600 χτυπήματα με το μαστίγιο έναν ακτιβιστή, επειδή είχε ιδρύσει μια «φιλελεύθερη» οργάνωση.

Ο Ράεφ Μπαντάουι, συνιδρυτής του «Φιλελεύθερου Σαουδαραβικού Δικτύου», καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών και 600 μαστιγώσεις, σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου του, Ουάλιντ Αμπουαλκίρ. Ο δικαστής έδωσε εντολή να κλείσει η ιστοσελίδα της οργάνωσης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μπαντάουι είχε ασκήσει κριτική στην αστυνομία και είχε κάνει έκκληση για «θρησκευτική απελευθέρωση».

Τον περασμένο Δεκέμβριο άλλο δικαστήριο είχε παραπέμψει τον Μπαντάουι σε ανώτερη δικαστική αρχή προκειμένου να δικαστεί για «αποστασία», μια κατηγορία που επισύρει τη θανατική ποινή. Ακτιβιστές πάντως ανέφεραν ότι η κατηγορία αυτή κατέπεσε.

Ο 35χρονος Μπαντάουι είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιούνιο στην Τζέντα. Το «Φιλελεύθερο Σαουδαραβικό Δίκτυο», που είχε ιδρύσει σε συνεργασία με την ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Σουάντ αλ Σαμάρι, είχε κηρύξει την 7η Μαΐου «Ημέρα του Φιλελευθερισμού» στη Σαουδική Αραβία και είχε καλέσει τους Σαουδάραβες να αγωνιστούν κατά της κυριαρχίας των ιερωμένων στην πολιτική ζωή της χώρας.

Το συνέδριο που επρόκειτο να πραγματοποιήσει η οργάνωση στην Τζέντα για τον σκοπό αυτό αναβλήθηκε μετά από «συστάσεις» των αρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...