Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Σφάλματα του FBΙ οδήγησαν στην εκτέλεση με λάθος στοιχεία τουλάχιστον 27 ανθρώπους

Τραγικά λάθη που οδήγησαν στην εκτέλεση τουλάχιστον 27 ανθρώπων ενδέχεται να έχουν κάνει πράκτορες του FBI. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει εσωτερική έρευνα της υπηρεσίας, που διαπιστώνει ότι μπορεί να έχει υπερεκτιμηθεί η αξιοπιστία των πειστηρίων που προέκυψαν με επιστημονικές μεθόδους και παρουσιάστηκαν στις δικαστικές αίθουσες οδηγώντας στην καταδίκη των κατηγορουμένων.

Η συγκεκριμένα έρευνα, στην οποία αναφέρεται σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Independent δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Αλλά το πρώτο συμπέρασμα από την επανεξέταση παλιών υποθέσεων είναι πως υπήρχε υπερβολική εμπιστοσύνη στην ταυτοποίηση στοιχείων του FBI.

Αν και από τη δεκαετία του '70 ήδη υπήρχαν προειδοποιήσεις των υπευθύνων των εργαστηριακών ελέγχων πως ευρήματα (τρίχες, δέρμα ή νύχια) από τον τόπο του εγκλήματος δεν είναι απαραίτητα αλάνθαστο στοιχείο ενοχής, πράκτορες υποστήριξαν σε πολλές περιπτώσεις πως η ταυτοποίηση τέτοιων ευρημάτων καταδείκνυε την ενοχή.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη του Γουίλι Τζερόμ Μάνινγκ, ο οποίος μόλις τον περασμένο Μάιο βρέθηκε μία ανάσα από την εκτέλεση, αλλά λίγες ώρες πριν γίνει αυτή το υπουργείο Δικαιοσύνης του Μισισιπή, αναγνώρισε την ύπαρξη κενών στην αξιοπιστία των εγκληματολογικών πειστηρίων που είχαν προσκομίσει αξιωματικοί του FBI.

Στην έρευνα που γίνεται, όπου εξετάζονται 21.700 υποθέσεις, ήδη σε 120 από αυτές που αφορούν θανατικές ποινές έχουν προκύψει στοιχεία που τις χαρακτηρίζουν προβληματικές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...