Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός λιτότητας στο Ισραήλ


Η βουλή του Ισραήλ ενέκρινε σήμερα τον κρατικό προϋπολογισμό με 58 ψήφους υπέρ έναντι 43 κατά, έπειτα από μια μαραθώνια 15ωρη συνεδρίασή της.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες ύψους 395 δισ. ισραηλινών σέκελ (σχεδόν 83 δισ. ευρώ) για φέτος και 405 δισ. σέκελ (σχεδόν 85 δισ. ευρώ) για το επόμενο έτος, μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο κρατικός αυτός προϋπολογισμός συμπεριλαμβάνει περικοπές οι οποίες συναντούν έντονες αντιδράσεις από μέρους των πολιτών αλλά η συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου τις χαρακτήρισε απαραίτητες για να συγκρατηθεί το έλλειμμα.

Η έγκριση του προϋπολογισμού λιτότητας από την κυβέρνηση Νετανιάχου την άνοιξη είχε πυροδοτήσει διαδηλώσεις με τη συμμετοχή 10.000 και πλέον Ισραηλινών μόνο στο Τελ Αβίβ τον Μάιο – πολλοί εξ αυτών κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα τα οποία επέκριναν προσωπικά τον υπουργό Οικονομικών Γιαΐρ Λαπίντ.

Πέραν των περικοπών για όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Πρόνοιας –συνολικά 2% το 2013 και 3% το 2014– προβλέπονται πρόσθετες περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό, κατά 3 δισ. σέκελ (0,6 δισ. ευρώ), στα 52,5 δισ. σέκελ (11 δισ. ευρώ) το 2013 και στα 51 δισ. σέκελ (10,6 δισ. ευρώ) το 2014.

Το διετές αυτό σχέδιο περικοπών έπρεπε να έχει εγκριθεί από την Κνέσετ, την ισραηλινή βουλή, ως την 30ή Ιουλίου, καθώς προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ από 1ης Αυγούστου.

Ο προϋπολογισμός θεωρήθηκε μια σημαντική δοκιμασία για τον Λαπίντ, το κεντρώο κόμμα Γες Ατίντ του οποίου είχε καλές επιδόσεις στις εκλογές του Ιανουαρίου. Ενόψει των εκλογών αυτών ο διάλογος είχε επικεντρωθεί στο υψηλό κόστος ζωής στη χώρα.

Η ηγέτις του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Σελί Γιαχιμόβιτς επέκρινε με δριμύτητα τον προϋπολογισμό αυτό, κάνοντας λόγο για ένα «ηχηρό κόλαφο στο πρόσωπο» του λαού του Ισραήλ από μέρους του Λαπίντ, του Νετανιάχου και «ολόκληρης της κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...