Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Αργεντινή: Δραπέτευσαν δύο από τους πρωτεργάτες των «εξαφανίσεων» κατά τη δικτατορία

Ανάμεσά τους ο διαβόητος Ολιβέρα που κατηγορείται για την «εξαφάνιση» 60 αντιπάλων της στρατιωτικής χούντας – Σε διαθεσιμότητα αξιωματικοί του τμήματος μεταγωγών

Δύο πρώην στρατιωτικοί, που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Αργεντινή, δραπέτευσαν χθες από το στρατιωτικό νοσοκομείο του Μπουένος Άιρες.

Ένας εξ αυτών είναι ο διαβόητος πρώην υπολοχαγός του στρατού Χόρχε Αντόνιο Ολιβέρα, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για την «εξαφάνιση» της 24χρονης τότε Αν-Μαρί Ερίζ και άλλων 59 αντιπάλων της στρατιωτικής χούντας.

Ο 62χρονος Ολιβέρα, ήταν αρχηγός του Δεύτερου Γραφείου του συντάγματος ορεινού πεζικού του Σαν Χουάν και θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος για την απαγωγή της Αν-Μαρί Ερίζ, στις 15 Οκτωβρίου 1976.

Μαζί του, δραπέτευσε και ο Γουστάβο Ραμόν ντε Μάρτσι, 64 ετών, που είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 25 ετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι δύο άνδρες είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να κάνουν διάφορες εξετάσεις. Οι αρχές έθεσαν σε διαθεσιμότητα τους υπεύθυνους και τους φύλακες του τμήματος μεταγωγών και ασφάλειας.

Το 2000, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ιταλία, ο Ολιβέρα συνελήφθη στη Ρώμη κατόπιν αιτήματος της γαλλικής δικαιοσύνης, αφέθηκε όμως ελεύθερος μετά την πάροδο 42 ημερών, επειδή κατέθεσε πιστοποιητικό θανάτου της Εζίν, στοιχείο που συνέβαλε στη διαπίστωση της παραγραφής της πράξης.

Όμως, μετά την ακύρωση το 2003 των νόμων περί αμνηστίας στην Αργεντινή και την αναψηλάφηση διαφόρων υποθέσεων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ο Ολιβέρα αποτέλεσε ξανά αντικείμενο δικαστικής δίωξης και φυλακίσθηκε το 2007.

Περίπου 3.000 άνθρωποι είχαν δολοφονηθεί ή «εξαφανιστεί» κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Αργεντινή, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...