Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Πάνω από 2.000 οι νεκροί μόνο από την έναρξη του Ραμαζανιού στην Συρία

Ο γγ του ΟΗΕ από τη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε πως από τη σύρραξη στη Συρία «πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατομμύρια έχουν εκτοπισθεί».

Ιδιαίτερα σφοδρές μάχες μαίνονταν σήμερα στη Χομς, στην κεντρική Συρία, στην οποία ο αριθμός των νεκρών από τις 10 Ιουλίου, που σηματοδοτεί την αρχή του μηνός του Ραμαζανιού, ξεπέρασε τους 2.000, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στο μεταξύ ο γγ του ΟΗΕ από τη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε πως από τη σύρραξη στη Συρία «πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, κι εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπισθεί, ή αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες», ενώ απηύθυνε κάλεσμα για εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη διεξαγωγή μίας διεθνούς ειρηνευτικής συνδιάσκεψης στη Γενεύη «το ταχύτερο δυνατόν».

Όπως επισήμανε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, «τουλάχιστον 2.014 νεκροί, εκ των οποίων ένας ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός μαχητών (1.323) κι από τις δύο πλευρές» έχει καταγραφεί από την έναρξη του Ραμαζανιού.

Μεταξύ των νεκρών μαχητών περιλαμβάνονται 816 αντάρτες (545 πολίτες που είχαν πάρει τα όπλα, 30 λιποτάκτες και 246 ξένοι μαχητές) και 507 άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων (438 στρατιώτες και 69 πολιτοφύλακες των λεγόμενων Δυνάμεων Εθνικής Άμυνας). Επιπλέον 639 άμαχοι (μεταξύ τους 99 γυναίκες και 105) παιδιά έχουν βρει τον θάνατο, ενώ οι σοροί 52 νεκρών δεν έχουν αναγνωρισθεί ακόμη, επισήμανε ο Ραχμάν.

«Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι κατ’ ουσίαν ακόμη μεγαλύτερος διότι τα στρατόπεδα, αμφότερα, υποτιμούν τις απώλειές τους», υπογράμμισε ο ίδιος.

Εξάλλου, 10 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και 62 τραυματίσθηκαν σήμερα από την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου σε ανατολικό προάστιο της Δαμασκού, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Στη Χομς «ιδιαίτερα σφοδρές μάχες πραγματοποιούνται στη Χαλντίγια, ένα προάστιο ελεγχόμενο από τους αντάρτες, και υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ νεκροί από τις τάξεις των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων πολιτοφυλακής και αδιευκρίνιστος ακόμη αριθμός μεταξύ των ανταρτών», προσθέτει το Παρατηρητήριο.

Η κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για προώθηση του στρατού στην ανατολική πλευρά της Χαλντίγια. Το Παρατηρητήριο, που αντλεί την πληροφόρησή του από ένα ευρύ δίκτυο πηγών από τις τάξεις των ανταρτών, του ιατρικού προσωπικού και δικηγόρων σε όλη τη χώρα, έκανε λόγο «για έντονο βομβαρδισμό» της Χαλντίγια και του γειτνιάζοντος προαστίου Τζουράτ αλ Σάγια.

«Υπάρχουν κτήρια που έχουν καταρρεύσει εντελώς μετά την εκτόξευση πυραύλων εδάφους-εδάφους, που προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων», πρόσθεσε το Παρατηρητήριο.

Στη Νέα Υόρκη, ο Μπαν και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, που συναντήθηκαν στην έδρα του ΟΗΕ, δήλωσαν ενώπιον των δημοσιογράφων πριν τη συνομιλία τους πως δεν μπορεί να επιτευχθεί κάποια στρατιωτική λύση στη συριακή σύρραξη και πως συντρέχει μέγιστη ανάγκη για τη διεξαγωγή της διεθνούς συνδιάσκεψης στη Γενεύη.

«Δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη Συρία, δεν υπάρχει παρά μόνον μία πολιτική λύση. Θέλουμε πάντοτε να φέρουμε τα δύο αντιμαχόμενα μέρη σε μία συνδιάσκεψη ‘Γενεύη 2’ ώστε να βελτιωθεί η ‘Γενεύη 1’ και θα κάνουμε τα πάντα ώστε να οργανωθεί αυτή το ταχύτερο δυνατόν», επισήμανε ο Κέρι.

«Θα πρέπει να βάλουμε τέλος στη σύρραξη αυτή και θα πρέπει να σταματήσουν οι βιαιοπραγίες κι από τις δύο πλευρές. Είναι κατηγορηματικά αναγκαίο να διοργανωθεί μία ειρηνευτική συνδιάσκεψη στη Γενεύη όσο το δυνατόν γρηγορότερα», πλειοδότησε από την πλευρά του ο Μπαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...