Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Μόσχα προς Ουάσιγκτον: «Θα απογοητευτούμε βαθιά αν αφήσετε τον Σνόουντεν να φύγει»

Η αμερικανική κυβέρνηση «θα απογοητευτεί βαθιά» στην περίπτωση που η Ρωσία χορηγήσει άδεια στον φυγάδα πρώην σύμβουλο της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Εντουαρντ Σνόουντεν για να εγκαταλείψει τον χώρο του διεθνούς αεροδρομίου Σερεμέτιεβα της Μοσχας, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οποιαδήποτε κίνηση η οποία θα επέτρεπε στον κ. Σνόουντεν να αναχωρήσει από το αεροδρόμιο θα αποτελούσε (για εμάς) βαθιά απογοήτευση», τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ενημερώθηκε σχετικώς από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη.

Θρίλερ με τον Σνόουντεν

Ο Εντουαρντ Σνόουντεν, θα παραμείνει «προς το παρόν» στη ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβα της Μόσχας, όπου έχει εγκλωβιστεί εδώ και έναν μήνα, μετά την άφιξή του στη ρωσική πρωτεύουσα, δήλωσε την Τετάρτη ο δικηγόρος του Ανατόλι Κουτσέρενα, διαψεύδοντας προηγούμενες πληροφορίες που ήθελαν τη ρωσική κυβέρνηση να του δίνει τα αναγκαία προσωρινά διπλωματικά έγγραφα που θα του επέτρεπαν να βγει από τον αερολιμένα.

Ο Ανατόλι Κουτσέρενα διέψευσε τις πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί νωρίτερα, σύμφωνα με τις οποίες δόθηκε η άδεια στον Σνόουντεν να φύγει από το αεροδρόμιο, μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση από τις ρωσικές υπηρεσίες του αιτήματος χορήγησης ασύλου, που έχει υποβάλει.

Ο Κουτσέρενα είπε επίσης ότι ο πελάτης του προτίθεται να παραμείνει στη Ρωσία, όμως προς το παρόν είναι άγνωστο αν οι Αρχές θα του επιτρέψουν να μείνει στη χώρα.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax πάντως, νωρίτερα είχε ανακοινώσει: «Ο Αμερικανός ετοιμάζεται να φύγει (...) Το έγγραφο που του επιτρέπει να εγκαταλείψει τη ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου παραδόθηκε στον δικηγόρο του τον Ανατόλι Κουτσέρενα».

Ο δικηγόρος είχε δηλώσει ότι ο Σνόουντεν θα μπορούσε να φύγει από το αεροδρόμιο εφόσον εκδοθεί το πιστοποιητικό που αναφέρει ότι εξετάζεται η αίτησή του για χορήγηση ασύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...