Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Αποζημίωση στα θύματα του Μαβί Μαρμαρά από το Ισραήλ

Σε συμφωνία για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων της επιδρομής στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά το 2010 φαίνεται ότι κατέληξαν Τουρκία και Ισραήλ σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Sabah».


Όπως διευκρινίζει η εφημερίδα το επόμενο βήμα θα είναι να υποβληθεί η συμφωνία στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια στην Εθνοσυνέλευση.


Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Ισραήλ συμφώνησε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 25 εκατ. δολαρίων και να ικανοποιήσει τους άλλους όρους που είχε θέσει η Άγκυρα, δηλαδή να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

Σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα παραιτηθεί από όλες τις νομικές αξιώσεις εναντίων ισραηλινών αξιωματούχων.

Διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα εκτιμούν ότι το Ισραήλ θέλει να κλείσει το θέμα για να βελτιώσει τους δεσμούς με την Τουρκία ενόψει νέων στρατηγικών κινήσεων στην περιοχή υπό το φως της βελτίωσης των σχέσεων ΗΠΑ - Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι την 31η Μαΐου του 2010 ισραηλινοί κομάντος επιτέθηκαν σε στολίσκο στον οποίο επέβαιναν φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές που επεδίωκαν να «σπάσουν» τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, του παλαιστινιακού εδάφους που τελεί υπό τον έλεγχο της ισλαμιστικής Χαμάς.

Τότε εννέα επιβάτες του τουρκικού πλοίου Μαβί Μαρμαρά σκοτώθηκαν, με αποτέλεσμα να προκληθεί διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...