Δυνάμεις του ρωσικού Στρατού στην αυτόνομη περιοχή της Κριμαίας |
Το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία άναψε το απόγευμα του Σαββάτου το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) της Ρωσίας, όπως είχε ζητήσει νωρίτερα ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν. Η απόφαση ήταν ομόφωνη.
Παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρθηκε, η απόφαση της Ανω Βουλής έχει «άμεση εφαρμογή», ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος «δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία».
Η απόφαση αυτή «αποτελεί την άποψη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (της Γερουσίας). Ο πρόεδρος αποφασίζει. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για κάτι τέτοιο» τόνισε ο Πεσκόφ.
Σε δηλώσεις που έκανε αργότερα στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Πεσκόφ προσέθεσε ότι το Κρεμλίνο ελπίζει πάντα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία θα βελτιωθεί. «Ο πρόεδρος φυσικά θα αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της κατάστασης. Πρέπει να ελπίζουμε ότι η κατάσταση δεν θα εξελιχθεί σύμφωνα με το σενάριο που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη με μια απειλή εναντίον των Ρώσων της Κριμαίας» προσέθεσε ο Πεσκόφ.
Νωρίτερα και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καράσιν είχε δηλώσει ότι η απόφαση της Ανω Βουλής για ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων δεν σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί σύντομα. «Η συναίνεση την οποία ο πρόεδρος έλαβε δεν σημαίνει κυριολεκτικά ότι θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος σύντομα» είπε ο Καράσιν.
Ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των τρίμηνων κινητοποιήσεων εναντίον του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, απηύθυνε έκκληση για «γενική κινητοποίηση» του Στρατού της χώρας ώστε να αντιμετωπιστεί η «ρωσική επιθετικότητα».
Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Πάντως, η απόφαση που ελήφθη από την Ανω Βουλή εντείνει την ανησυχία στη διεθνή κοινότητα και τους φόβους ότι η Ουκρανία βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στη διάσπαση.
Λόγω της ραγδαίας αυτής εξέλιξης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών στη Νέα Υόρκη με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία.
Η συνεδρίαση, η δεύτερη που συγκαλείται εκτάκτως σε διάστημα δύο ημερών για το θέμα, θα ξεκινήσει στις 14:00 ώρα Νέα Υόρκης (21:00 ώρα Ελλάδας) και σε αυτή θα συμμετάσχουν οι πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του ΣΑ, μετά από αίτημα της Βρετανίας.
Στην Ουκρανία μεταβαίνει την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας καθώς και με την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Παράλληλα, στην Ουκρανία θα μεταβεί το πρωί της Κυριακής και ο βρετανός υπουργός εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση «μέσω της διπλωματίας» στην κρίση που έχει ξεσπάσει.
Ταυτόχρονα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Ουκρανία Ρόμπερτ Σέρι δήλωσε ότι ματαίωσε την αποστολή του στην Κριμαία εξαιτίας της έντασης που έχει προκληθεί και καθιστά οποιαδήποτε επίσκεψη στην περιοχή αδύνατη.
Ο ασκών καθήκοντα προέδρου της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.
Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης. Οι υπουργοί των 28 κρατών-μελών της ΕΕ θα συναντηθούν τη Δευτέρα στη 13:00 (ώρα Βρυξελλών, 14:00 ώρα Ελλάδας)» ανέφερε η πηγή αυτή που δεν ήθελε να κατονομαστεί.
Η απόφαση της ρωσικής Βουλής
Οπως επισημαίνεται στην απόφαση της ρωσικής βουλής, που ελήφθη κατόπιν αιτήματος Πούτιν, η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία γίνεται «με αφετηρία τα συμφέροντα ασφαλείας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων και του στρατιωτικού σώματος που σταθμεύει στο έδαφος της Ουκρανίας».
Η απόφαση προβλέπει άδεια χρήσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων «έως την ομαλοποίηση της κοινωνικο-πολιτικής κατάστασης στη χώρα».
Στο σχετικό έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται γενικά το έδαφος της Ουκρανίας ως προορισμός των ρωσικών δυνάμεων και όχι μόνον η Κριμαία.
Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας επεσήμανε ότι η άρνηση υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία αποτελεί πραγματική απειλή αιματοχυσίας στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ανθρωπιστικής καταστροφής σε ολόκληρη τη χώρά.
Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς υποστήριξε με μήνυμά του προς τη ρωσική Βουλή την πολύπλευρη βοήθεια και την υπεράσπιση των κατοίκων της Κριμαίας. Ο Γιανουκόβιτς υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και εκφράζει την ανησυχία του για την ασφάλεια του πληθυσμού της χώρας, τονίζοντας την παρανομία των ενεργειών όσων κατέλαβαν βίαια την εξουσία στην Ουκρανία.
Παράλληλα, η Ανω Βουλή της Ρωσίας ζήτησε από τον Πούτιν να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον. Ο αντιπρόεδρος του Σώματος Γιούρι Βορόμπεφ υποστήριξε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπερέβη μια «κόκκινη γραμμή» και «ταπείνωσε τον ρωσικό λαό» όταν δήλωσε την Παρασκευή ότι μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα έχει κόστος για τη Μόσχα.
Η Ρωσία διαθέτει μια σημαντική δύναμη στην Κριμαία αφού, με βάση μια συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, στη Σεβαστούπολη έχει τη βάση του ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας που αριθμεί περίπου 20.000 άνδρες.
Νωρίτερα, τη βοήθεια της Ρωσίας για την αποκατάσταση της «τάξης και της ηρεμίας» είχε ζητήσει σε ομιλία του ο 41χρονος φιλορώσος νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, πρώην αξιωματικός του Μηχανικού και νυν επιχειρηματίας και βουλευτής της τοπικής Βουλής.
Ο Αξιόνοφ, που διορίστηκε από την τοπική Βουλή, μετά την καθαίρεση την Πέμπτη της τοπικής κυβέρνησης, ήταν ξεκάθαρος στο μήνυμά του: «Λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη μου για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, ζητώ από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να βοηθήσει στη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας».
«Δεν θα αδιαφορήσουμε στην έκκληση της Κριμαίας», ήταν η άμεση απάντηση του Κρεμλίνου, που ενίσχυσε τους φόβους για απόσχιση της αυτόνομης αυτής περιοχής, η οποία όμως εδαφικά ανήκει στην Ουκρανία, εν μέσω τόσο των καταγγελιών της ηγεσίας στο Κίεβο για ρωσική στρατιωτική επέμβαση, όσο και των αμερικανικών προειδοποιήσεων, που διατυπώθηκαν την Παρασκευή με μια σύντομη δήλωση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Η αντίδραση του Κιέβου
Την ίδια στιγμή, το Κίεβο κατήγγειλε ότι η Ρωσία αρνείται να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία υπό την αιγίδα μιας συμφωνίας που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της τελευταίας, όπως δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ντεσίτσια.
Η Ουκρανία ζήτησε τις διαπραγματεύσεις αφού κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αναπτύσσει στρατεύματα στην περιοχή της Κριμαίας. «Ανησυχούμε πολύ για τις σημερινές πληροφορίες ότι η Ρωσία αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συνομιλίες», τόνισε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.
Συγκρούσεις και τραυματίες
Εν τω μεταξύ, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν το Σάββατο στο Χάρκοβο, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης φιλορώσων ακτιβιστών η οποία εξελίχθηκε σε εισβολή και κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της τοπικής κυβέρνησης.
Στο περιθώριο της διαδήλωσης στο κέντρο της πόλης, στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι, σημειώθηκαν συγκρούσεις και σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων ακούστηκαν πυροβολισμοί ενώ εκτοξεύονταν επίσης πέτρες και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.
Περίπου 300 διαδηλωτές επιτέθηκαν στο τοπικό κυβερνείο όπου ήταν ταμπουρωμένοι οι υποστηρικτές των νέων, φιλοευρωπαϊκών αρχών της Ουκρανίας. Το κατέλαβαν και ύψωσαν τη ρωσική σημαία, δίπλα στην ουκρανική. «Ρωσία, βοήθησε μας» και «Μην αγγίζετε το Χάρκοβο» ήταν τα συνθήματα που κυριαρχούσαν.
Ο δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε τουλάχιστον 20 αιμόφυρτους ανθρώπους ενώ πολλά ασθενοφόρα είχαν σπεύσει στο κέντρο της πόλης για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.
Επισπεύδεται το δημοψήφισμα
Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το δημοψήφισμα που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 25 Μαΐου με το ερώτημα της παραχώρησης μεγαλύτερης αυτονομίας στην επαρχία αυτή, επισπεύδεται και θα γίνει στις 30 Μαρτίου, με ερώτημα «ανεξαρτησία» ή «ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία».
Το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας είχε ψηφίσει την Πέμπτη υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για μεγαλύτερη αυτονομία. Η ψηφοφορία αυτή έγινε κεκλεισμένων των θυρών καθώς το κτίριο του κοινοβουλίου ελέγχεται από το πρωί της Πέμπτης από μια ομάδα ενόπλων.
Αρχικά είχε επιλεγεί η 25η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία θα γίνουν επίσης οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Το Κίεβο δεν αναγνωρίζει τον πρωθυπουργό της Κριμαίας
Εν τω μεταξύ, ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ με διάταγμα που υπέγραψε το Σάββατο κήρυξε παράνομο τον διορισμό φιλορώσου πρωθυπουργού στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας.
«Η κυβέρνηση της Ουκρανίας και τα άλλα όργανα εξουσίας δεν πρέπει να θεωρούν τον Σεργκέι Αξιόνοφ ως νόμιμο εκπρόσωπο της εξουσίας στην Κριμαία» ανέφερε ο Τουρτσίνοφ.
Στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, υπογράμμισε «τη βαθιά ανησυχία της Ρωσίας από την τελευταία τροπή των γεγονότων στην Κριμαία», και σε ειδική ανακοίνωσή του ανέφερε ότι την περασμένη νύχτα «άγνωστοι ένοπλοι άνδρες, που είχαν σταλεί από το Κίεβο, επιχείρησαν να καταλάβουν το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας».
Αποτέλεσμα της «ύπουλης προβοκάτσιας», όπως χαρακτηρίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ την απόπειρα του Κιέβου να θέσει υπό τον έλεγχό του τις υπηρεσίες ασφαλείας στη χερσόνησο, ήταν να προκληθούν θύματα, ο αριθμός των οποίων δεν διευκρινίζεται.
«Χάρη στις αποφασιστικές ενέργειες των μονάδων αυτοάμυνας έγινε δυνατό να αποτραπεί η κατάληψη του κτιρίου του υπουργείου Εσωτερικών», σημειώνει η ρωσική διπλωματία υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός αυτό «επιβεβαιώνει την επιδίωξη γνωστών πολιτικών κύκλων στο Κίεβο να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χερσόνησο».
«Καλούμε όσους δίνουν παρόμοιες διαταγές στο Κίεβο σε αυτοσυγκράτηση. Θεωρούμε μέγιστη ανευθυνότητα την περαιτέρω κλιμάκωση της έτσι κι αλλιώς τεταμένης κατάστασης στην Κριμαία», καταλήγει η ειδική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Νωρίτερα ο νέος επικεφαλής της Κριμαίας πρωθυπουργός Σεργκέι Αξιόνοφ είχε αναφερθεί σε «επεισόδιο με άγνωστους ενόπλους» και είχε δώσει εντολή να υπαχθούν στη διοίκησή του όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας και οι δυνάμεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες υπάγονταν ως σήμερα στη δικαιοδοσία του Κιέβου.
«Καλώ όσους διαφωνούν να εγκαταλείψουν την υπηρεσία τους», είπε σε δηλώσεις του ο ηγέτης της Αυτόνομης Δημοκρατίας.
Ηδη η τοπική κυβέρνηση της Κριμαίας ανασύστησε τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας (Μπέρκουτ), που είχε με απόφασή του διαλύσει το Κίεβο.
Από την Παρασκευή, μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας με επείγουσα εντολή του διέταξε το ρωσικό προξενείο στη Συμφερόπολη να χορηγεί ρωσικά διαβατήρια σε όσους άνδρες της μονάδας Μπέρκουτ το επιθυμούν.
Οι Μπέρκουτ, εμπροσθοφυλακή των δυνάμεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια των πολύνεκρων κινητοποιήσεων της περασμένης εβδομάδας στο Μεϊντάν, είναι για τους ουκρανούς διαδηλωτές κατά του Γιανουκόβιτς, ταυτισμένοι με τη βία, καθώς χρησιμοποίησαν εναντίον τους πραγματικά πυρά.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, το ρωσικό κοινοβούλιο (Δούμα) κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν «να προστατεύσει με όλους τους τρόπους τον πληθυσμό της Κριμαίας από τις αυθαιρεσίες και τη βία», όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Σώματος, Σεργκέι Ναρίσκιν.
«Σήμερα πληροφορηθήκαμε, προς μεγάλη μας ανησυχία, ότι υπήρξαν απόπειρες ένοπλων ομάδων να διεισδύσουν σε διάφορες τοποθεσίες, ιδίως απόπειρες να καταληφθεί το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στην Κριμαία. Είναι σαφές ότι αυτό έχει ως στόχο την αποσταθεροποίηση του έργου των τοπικών αρχών και της πολιτικής κατάστασης στην Κριμαία», τόνισε ο Ναρίσκιν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ η Δούμα θεωρεί επίσης ότι είναι αδύνατον προς το παρόν να διεξαχθούν νόμιμες και δημοκρατικές εκλογές στην Ουκρανία, λόγω της οξείας πολιτικής κρίσης στη χώρα αυτή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη, βουλευτές της ρωσικής Δούμας πρότειναν νομοσχέδια για τη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης τμημάτων της Ουκρανίας από τη Ρωσία και της απόκτησης ρωσικής ιθαγένειας με διαδικασίες fast-track.
Τα δύο νομοσχέδια κατέθεσε το κόμμα Δίκαιη Ρωσία και τα συνέδεσε άμεσα με την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι βουλευτές προτείνουν μία περιοχή να τίθεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, μετά από δημοψήφισμα ή έκκληση των τοπικών αιρετών ηγετών.
Μέχρι σήμερα, για να γίνει κάτι τέτοιο, έπρεπε να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ δύο γειτονικών κρατών, στη συγκεκριμένη περίπτωση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, θα αρκεί το προσεχές δημοψήφισμα στην Κριμαία ή ένα απλό αίτημα των ηγετών της περιοχής για να δεχθεί η Μόσχα να την ενσωματώσει.
Από το πρωί του Σαββάτου, δεκάδες άνδρες κουκουλοφόροι οπλισμένοι με καλάσνικοφ πραγματοποιούν περιπολίες στο κέντρο της Συμφερούπολης.
Οι άνδρες που φορούν στολή χωρίς χωρίς όμως διακριτικά που να επιτρέπουν την αναγνώρισή τους, έλαβαν θέση κοντά στο κοινοβούλιο της Κριμαίας στη Συμφερούπολη, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Δύο οπλοπολυβόλα έχουν τοποθετηθεί επίσης κατά τρόπο έτσι ώστε να μπορεί να προστατευθεί το κτίριο του κοινοβουλίου.
Φιλορωσική ομάδα κομάντος είχε ήδη πάρει τον έλεγχο του κοινοβουλίου την Πέμπτη στη Συμφερούπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας, αλλά δεν είναι ορατή από την εξωτερική πλευρά του κτιρίου.
Κανένα θωρακισμένο όχημα δεν διακρίνεται στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για τη μετακίνηση μιας αυτοκινητοπομπής μεταφοράς στρατιωτών και φορτηγών, το βράδυ της Παρασκευής, στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τις πόλεις Σεβαστούπολη και Συμφερούπολη.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει επίσης υπό τον έλεγχό τους ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή της Κριμαίας, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο ουκρανικές στρατιωτικές πηγές.
Το αεροδρόμιο αυτό, στην πόλη Κιρόφσκογε, χρησιμοποιείται κυρίως από στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη.
Μια ουκρανική στρατιωτική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν μια βάση αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία. Σύμφωνα πάντα με την πηγή αυτή, περίπου 20 ρώσοι στρατιώτες έχουν μπει στη βάση, στη δυτική Κριμαία.
Το πρακτορείο δεν έκανε καμία αναφορά σε συγκρούσεις ή θύματα, παρά μόνο ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.
Ενοπλοι άνδρες έχουν επίσης καταλάβει το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη ενώ ελέγχουν επίσης το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης, ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει και προς το παρόν δεν εκτελείται καμία πτήση. «Λόγω των περιορισμών στη χρήση του εναέριου χώρου, το αεροδρόμιο προσωρινά δεν δέχεται πτήσεις», αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωση.
Ταυτόχρονα, οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού τη φύλαξη σημαντικών κτιρίων στη χερσόνησο, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου του Στόλου.
Από την πλευρά της, η Ουκρανία κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας.
Ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ, μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους το πρωί του Σαββάτου, τόνισε ότι η χώρα του «δεν θα ενδώσει στις ρωσικές προκλήσεις στην Κριμαία και αρνείται να απαντήσει διά της στρατιωτικής ισχύος σε αυτές».
«Η αδικαιολόγητη παρουσία ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία είναι μια πρόκληση, αλλά οι απόπειρες προκειμένου η Ουκρανία να αντιδράσει δια της στρατιωτικής ισχύος απέτυχαν», επανέλαβε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της νέας ουκρανικής κυβέρνησης.
Στην Ουάσιγκτον
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στην Ουάσιγκτον ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα εξετάσει το θέμα της συμμετοχής του στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G8 στο Σότσι της Ρωσίας το καλοκαίρι, εάν η Μόσχα επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία.
Ο ίδιος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους τους, σχετικά με τις πιθανές κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν από τη Ρωσία για το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στην Ουκρανία.
Ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει και οικονομικά μέτρα όπως το πάγωμα των εμπορικών διαπραγματεύσεων για τους δασμούς θέμα που εκκρεμεί καθώς επίσης να υπάρξει αλλαγή στην στάση εμπιστοσύνης προς το ρωσικό νόμισμα.
Ο αμερικανός αξιωματούχους μιλώντας στο Reuters είπε ότι η Ουάσιγκτον γνωρίζει τις κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων από και προς την περιοχή της Κριμαίας, αλλά τόσο ο αριθμός των στρατευμάτων όσο και οι προθέσεις αυτών των στρατιωτικών κινήσεων, παραμένουν ασαφείς.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα είχε προηγουμένως προειδοποιήσει τη Ρωσία ενάντια στην στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θα έχει «κόστος».
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είχε ακυρώσει τη συμμετοχή του στη διμερή σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν το περασμένο καλοκαίρι, αφότου η Ρωσία είχε χορηγήσει προσωρινό άσυλο στον πρώην πράκτορα της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, αλλά αντιθέτως είχε παρακολουθήσει τελικά τη Σύνοδο των G20 στην Αγία Πετρούπολη, συνυπάρχοντας ψυχρά με το ρώσο ομόλογό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.