Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Βενιζέλος στο συμβούλιο της ΕΕ: Να διαφυλάξουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Την ανάγκη να προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα ολοκληρωμένο και πρακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης στην Ουκρανία τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών μίλησε στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Ουκρανία.


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με τον προσωρινό πρόεδρο και τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας λέγοντας ότι τον ενημέρωσαν για την κατάσταση και τον πολιτικό τους σχεδιασμό.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας του έδωσε επίσημη επιστολή υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου, με την οποία δηλώνει την ετοιμότητα και την επιθυμία της ουκρανικής κυβέρνησης να επανεκκινησουν οι προετοιμασίες για την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσουμε το πλήρες περιεχόμενο της inclusiveness» που «δεν έχει διάσταση μόνο πολιτική, κοινωνική και ιδεολογική, αλλά και περιφερειακή».

Όπως υπογράμμισε, η ψήφιση του πρόσφατου νόμου για τις περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες ήταν ένα λάθος που προκάλεσε ανησυχία στην Ανατολική Ουκρανία και πρέπει να διορθωθεί.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι συμφωνεί με τον Γερμανό ομόλογο του για την κατάσταση στην Κριμαία, που είχε δηλώσει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίση ιστορικών διαστάσεων.

«Πρέπει συνεπώς να στείλουμε καθαρά μηνύματα. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών» δήλωσε και τόνισε ότι «ο σεβασμός των υφιστάμενων συνόρων, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι το μείζον ζήτημα. Το πλαίσιό μας είναι πάντα ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέμεινε ιδιαίτερα στον κανόνα του διεθνούς δικαίου που αναφέρει ότι η αποκλιμάκωση της έντασης γίνεται με διάλογο, αποφυγή χρήσης και απειλής βίας.

Επίσης υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο να μείνει ανοιχτή η δυνατότητα του διαλόγου ενώ συμφώνησε με την πρόταση συγκρότησης μία διερευνητικής αποστολής και μιας διεθνούς ομάδας επαφής με ρωσική συμμετοχή.

«Η αντίδρασή μας πρέπει συνεπώς να είναι καθαρή, αλλά και παραγωγική. Όχι συγκυριακή, αλλά στρατηγική, ώστε να ξέρουμε το επόμενο βήμα και να ανταποκριθούμε στον ιστορικό χαρακτήρα της κατάστασης» κατέληξε στην παρέμβαση του στο Συμβούλιο ο κ. Βενιζέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...