Εντείνεται το πολεμικό κλίμα στην Ουκρανία, αφού να παραδοθούν ως τις 05:00 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ή να αντιμετωπίσουν στρατιωτική επίθεση, ζήτησε από τις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο πηγή από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.


Το τελεσίγραφο, αναφέρει το Interfax, εκδόθηκε από τον Αλεξάντερ Βίτκο τον διοικητή του στόλου.


«Αν δεν παραδοθούν πριν τις 05:00 αύριο, θα ξεκινήσει μια πραγματική επίθεση εναντίον των μονάδων και των μεραρχιών των ενόπλων δυνάμεων σε ολόκληρη την Κριμαία», δήλωσε η πηγή αυτή του υπουργείου Άμυνας.
Το ουκρανικό υπουργείο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις πληροφορίες αυτές, ενώ δεν έχει υπάρξει σχόλιο προς το παρόν από τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας ο οποίος ελλιμενίζεται στην Κριμαία.
Ρωσικά στρατεύματα αναπτύσσονται σε περιοχές της Κριμαίας και πολιορκούν στρατιωτικές βάσεις, ενώ Ουκρανοί στρατιώτες αυτομολούν στη Ρωσία. Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Κριμαία δημιουργεί πολεμικό στόλο υπό την ηγεσία του αρχηγού γενικού επιτελείου ναυτικού της Ουκρανίας που αυτομόλησε και ορκίστηκε πίστη στο λαό της Κριμαίας.
Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας επιστράτευσε εφέδρους, ενώ ο Ουκρανός Πρωθυπουργός, Γιατσένιουκ διαμηνύει ότι «κανείς δεν θα παραδώσει την Κριμαία σε κανέναν» και η ηγέτιδα του κόμματος της Πατρίδας, Τιμοσένκο καταγγέλλει τη Μόσχα για κύρηξη πολέμου σε Ουκρανία, ΗΠΑ και Βρετανία. Την ίδια ώρα, διπλωματικός «πυρετός» επικρατεί σε όλο τον κόσμο.

Σκηνικό πολέμου

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Ρωσία "πρόσφατα" μετέφερε 6.000 επιπλέον στρατιώτες στην Ουκρανία και ότι ο ουκρανικός στρατός είναι σε κατάσταση συναγερμού στην περιοχή της Κριμαίας.
Ο εναέριος χώρος πάνω από την πρωτεύουσα Συμφερόπολη έχει κλείσει, καθώς τις τελευταίες ώρες μεταφέρονται με ελικόπτερα και αεροσκάφη, δυνάμεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Ταυτόχρονα, πληροφορίες από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τις τελευταίες ώρες δεκάδες κουκουλοφόροι οπλισμένοι με καλάσνικοφ πραγματοποιούν περιπολίες στο κέντρο της Συμφερούπολης.
Οι άνδρες που φορούν στολή χωρίς χωρίς όμως διακριτικά που να επιτρέπουν την αναγνώρισή τους, έλαβαν θέση κοντά στο κοινοβούλιο της Κριμαίας στη Συμφερούπολη, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Δύο οπλοπολυβόλα έχουν τοποθετηθεί επίσης κατά τρόπο έτσι ώστε να μπορεί να προστατευθεί το κτίριο του κοινοβουλίου. Φιλορωσική ομάδα κομάντος είχε ήδη πάρει τον έλεγχο του κοινοβουλίου από την προηγούμενη Πέμπτη στη Συμφερούπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας, αλλά δεν είναι ορατή από την εξωτερική πλευρά του κτιρίου.

Σε κλοιό ρωσικών στρατευμάτων η Κριμαία

Ουκρανοί συνοριοφύλακες ανέφεραν σήμερα κινήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα γύρω από τη Σεβαστούπολη και ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει τις επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων σε ορισμένες περιοχές της Κριμαίας.
Οι συνοριακοί φρουροί είδαν επίσης να αναπτύσσονται θωρακισμένα οχήματα στη ρωσική πλευρά μιας στενής διώρυγας που χωρίζει τη Ρωσία και την Κριμαία. Εκπρόσωπός τους διευκρίνισε ότι ρωσικά πλοία κινούνται εντός και γύρω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, όπου ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση. Η ανάπτυξη των ρωσικών τεθωρακισμένων λαμβάνει χώρα κοντά σε λιμάνι της ρωσικής πλευράς του πορθμού του Κερτς, απέναντι από την πόλη Κερτς της νότιας Ουκρανίας, πρόσθεσε.

Γιατσένιουκ: Δεν θα παραδώσουμε την Κριμαία

Αυστηρό μήνυμα ότι η Ουκρανία δεν θα παραδώσει ποτέ την Κριμαία έστειλε σήμερα ο Ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις ρωσικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει τη χερσόνησο της Κριμαίας, που ανήκει στην Ουκρανία και όπου ελλιμενίζεται ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, ο Γιατσένιουκ δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Κανείς δεν θα παραδώσει την Κριμαία σε κανέναν».

Γιούλια Τιμοσένκο: Η Μόσχα κήρυξε τον πόλεμο σε Ουκρανία, ΗΠΑ και Βρετανία

Πολεμικές ιαχές εξαπέλυσε η μέχρι προ ολίγων ημερών φυλακισμένη για κακοδιαχείρηση την περίοδο της θητείας της ως πρωθυπουργός,  ηγέτιδα του κόμματος της Πατρίδας:
«Ο (ρώσος πρόεδρος) Βλαντίμιρ Πούτιν γνωρίζει καλά ότι κηρύσσοντας πόλεμο εναντίον μας, κήρυξε επίσης τον πόλεμο στους εγγυητές της ασφάλειάς μας, δηλαδή στις ΗΠΑ και τη Βρετανία», δήλωσε η Τιμοσένκο σε βίντεο που ανέβηκε στον ιστότοπό της.
 «Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα περάσει αυτή την κόκκινη γραμμή. Αν το κάνει, θα χάσει», πρόσθεσε η Τιμοσένκο, ενώ εκτίμησε ότι η «ρωσική επιθετικότητα» δεν θα ήταν δυνατή αν η Ουκρανία είχε ήδη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Υποστήριξε δε ότι η «ρωσική επιθετικότητα» είναι αποτέλεσμα της νέας ουκρανικής επανάστασης, που έριξε το καθεστώς Γιανουκόβιτς, το οποίο η Τιμοσένκο χαρακτήρισε «υποταγμένο στη Ρωσία».«Η Ρωσία δεν θέλησε να το δεχθεί. Τώρα αποφάσισε να κυριεύσει την Ουκρανία με μια ένοπλη επέμβαση», κατήγγειλε.

Λαβρόφ: Στόχος μας η προστασία των Ρώσων πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Απάντηση στις επικρίσεις της Δύσης όσον αφορά τις ενέργειες της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία έδωσε πριν από λίγη ώρα από τη Γενεύη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας πως στόχος της Μόσχας είναι να προστατεύσει τους Ρώσους πολίτες και να προασπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο κ. Λαβρόφ άφησε να εννοηθεί ότι ακραία εθνικιστικά στοιχεία με αντισημιτικές τάσεις είναι υπεύθυνα για πολλά από τα προβλήματα στην Ουκρανία, καθιστώντας απαραίτητη την επέμβαση της Μόσχας, προκειμένου να προστατευθούν οι Ρώσοι πολίτες.
Πρόσθεσε πως ορισμένες πόλεις της Ουκρανίας βρίσκονται υπό των έλεγχο ακραίων στοιχείων.
Επιπλέον, ο κ. Λαβρόφ κάλεσε τη Δύση να σταματήσει να βλέπει την κατάσταση στην Ουκρανία υπό το πρίσμα γεωπολιτικών υπολογισμών και να σκεφτεί πρωτίστως τον ουκρανικό λαό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, νωρίτερα, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως ο κ. Λαβόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του, με τη Μόσχα να ανακοινώνει πως η Κίνα βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό «σε συμφωνία» με την Ρωσία όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία.

Στρατιώτες αυτομολούν - Το Κίεβο κήρυξε επιστράτευση

Η Ουκρανία κήρυξε την Κυριακή επιστράτευση και με βάση τις ρωσικές πηγές, το 1% 1,5% του πληθυσμού είναι υπόχρεο προς στράτευση και το οποίο εμφανίστηκε διατεθειμένο να επιστρατευθεί.
Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Κριμαία δημιουργεί πολεμικό στόλο υπό την ηγεσία του αρχηγού γενικού επιτελείου ναυτικού της Ουκρανίας που αυτομόλησε και ορκίστηκε πίστη στο λαό της Κριμαίας. Νωρίτερα, ο αρχηγός ΓΕΝ Ουκρανίας, Ντενίς Μπερεζόφσκι, κάλεσε τους ναυτικούς να μην υπακούσουν στην «παράνομη ηγεσία του Κιέβου», ενώ είχε διοριστεί το περασμένο Σάββατο στη θέση του επικεφαλής του ουκρανικού ναυτικού από τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου.
Μετά την αυτομόληση του αρχηγού ΓΕΝ, η ουκρανική μεταβατική κυβέρνηση έκανε λόγο για «εσχάτη προδοσία», τονίζοντας πως η εισαγγελία θα διενεργήσει έρευνα, ενώ στη θέση του τοποθετήθηκε ο Σεργκέι Χαιντούκ. Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως η φρεγάτα Hetman Sahaidachny αρνήθηκε να ακολουθήσει διαταγές από το Κίεβο, ενώ έχει υψώσει και τη ρωσική σημαία.
Όπως ανέφερε μέλος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων: «Η ναυαρχίδα της Ουκρανίας Hetman Sahaidachny έχει έρθει με το μέρος μας». Όλα αυτά την ώρα που το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό διατηρεί δέκα πολεμικά πλοία στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, τα οποία παραμένουν ετοιμοπόλεμα και πιστά στο Κίεβο.
Ουκρανοί στρατιώτες που υπηρετούν σε στρατιωτικές μονάδες προσχώρησαν στις ρωσόφιλες δυνάμεις αυτοάμυνας στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Itar Tass από την Κριμαία.

Οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία υπόσχεται το G7

Οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη (G7) ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι είναι διατεθειμένοι να παράσχουν «ισχυρή οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία». Ανακοίνωσαν επίσης ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στέλνει αυτή την εβδομάδα μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Κίεβο για την παροχή χρηματοοικονομικών και πολιτικών συμβουλών ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις με πιο πιεστικό τρόπο.
«Η στήριξη του ΔΝΤ θα είναι κρίσιμη για το ξεκλείδωμα επιπλέον βοήθειας από την Παγκόσμια Τράπεζα, άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, την Ε.Ε. καθώς επίσης και από διμερείς πηγές», ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών σε κοινή τους δήλωση. «Έχουμε επίσης δεσμευτεί να κινητοποιήσουμε μια ταχεία τεχνική βοήθεια για να στηριχθεί η Ουκρανία στην αντιμετώπιση των μακροοικονομικών, των κανονιστικών ρυθμίσεων όσο και στην καταπολέμηση της διαφθοράς», προστίθεται στην ανακοίνωση του G7.

Βουτιά στο χρηματιστήριο της Μόσχας

Παράλληλα, το χρηματιστήριο της Μόσχας άνοιξε με πτώση άνω του 5% και το ρούβλι Ρωσίας κάνει βουτιά σε ιστορικό χαμηλό σήμερα με τις χρηματαγορές στη Ρωσία να είναι πανικόβλητες απέναντι σε μια πιθανή ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.
Οι δύο δείκτες του χρηματιστηρίου της Μόσχας, ο Micex και ο RTS κατρακύλησαν αντίστοιχα κατά 5,89% και 7,08% με την έναρξη των συναλλαγών. Η ισοτιμία του ευρώ ξεπέρασε το πολύ συμβολικό όριο των 50 ρουβλίων, πρωτοφανές γεγονός, και η ισοτιμία του δολαρίου αυξήθηκε έως 36,85 ρούβλια, ξεπερνώντας το ρεκόρ του το 2009.