Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2013

Αίγυπτος: Σε νέες διαδηλώσεις καλούν οι ισλαμιστές

Μια συμμαχία η οποία τάσσεται υπέρ του εκδιωχθέντα ισλαμιστή εκλεγμένο προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι κάλεσε σήμερα σε μαζικές διαδηλώσεις αύριο εναντίον της απόφασης της υποστηριζόμενης από το στρατό κυβέρνησης να τερματίσει τις καθιστικές διαμαρτυρίες των υποστηρικτών του.

Η συμμαχία των ισλαμιστών, της οποίας ηγούνται οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στους οποίους ανήκει ο Μόρσι, κατηγόρησε σήμερα τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας ότι σχεδιάζουν να προκαλέσουν χάος για να εξασφαλίσουν με τον τρόπο αυτό ένα πρόσχημα για να διαπράξουν «νέες σφαγές και να τερματίσουν διά της βίας ειρηνικές διαδηλώσεις».

Μία ημέρα νωρίτερα, η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην αστυνομία να προχωρήσει στη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων» για να τερματιστούν δύο μεγάλες καθιστικές διαμαρτυρίες υποστηρικτών του Μόρσι στο Κάιρο υποστηρίζοντας ότι αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου.

«Η γαλήνη μας είναι πιο δυνατή από τις σφαίρες», ανέφερε η Εθνική Συμμαχία για την Υποστήριξη της Νομιμότητας, η συμμαχία η οποία υποστηρίζει τον Μόρσι, σε ανακοίνωσή της. «Η συμμαχία καθιστά αυτούς οι οποίοι σχεδίασαν το πραξικόπημα πλήρως υπεύθυνους για οποιαδήποτε ενέργεια βίας ή θάνατο».

Ο στρατός απέπεμψε τον Μόρσι την 3η Ιουλίου, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησής του, η οποία βρισκόταν στην εξουσία επί ένα χρόνο. Η Αδελφότητα καταδίκασε την αποπομπή του Μόρσι, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου, κάνοντας λόγο για πραξικόπημα και δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις διαδηλώσεις ώσπου να αποκατασταθεί στην εξουσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε χθες να δοθεί ένα τέλος στη βία στη χώρα, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 200 άνθρωποι μετά την ανατροπή του Μόρσι. «Θέλουμε η βία να αποφευχθεί και να καταστεί δυνατό ένα νέο δημοκρατικό ξεκίνημα στην Αίγυπτο, με την διεξαγωγή εκλογών στην οποία θα μπορέσουν να συμμετάσχουν όλα τα πολιτικά κόμματα», είπε ο Βεστερβέλε, ο πρώτος δυτικός ΥΠΕΞ ο οποίος επισκέφθηκε την Αίγυπτο μετά την αποπομπή του Μόρσι, μετά την συνάντησή του με τον μεταβατικό ομόλογό του Νάμπιλ Φάχμι.

Ο Βεστερβέλε πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον μεταβατικό πρόεδρο Άντλι Μανσούρ, τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και εκπροσώπους των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...