Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Ο πλέον αιματηρός μήνας της πενταετίας στο Ιράκ

Οι βιαιότητες στο Ιράκ προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 1.057 ανθρώπων και τον τραυματισμό 2.326, κυρίως αμάχων, τον Ιούλιο. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο απολογισμό νεκρών των τελευταίων 5 ετών στη χώρα σε μηνιαία βάση, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ την Πέμπτη.

Στους νεκρούς συγκαταλέγονται 928 πολίτες. Για ανησυχητικά μεγάλες συνέπειες της βίας στους άμαχους, με τουλάχιστον 4.137 πολίτες νεκρούς και 9.865 τραυματίες από την αρχή του 2013, έκανε λόγο ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στο Ιράκ, Γκιόργκι Μπούστιν.

«Είχαμε να δούμε τέτοιους αριθμούς πάνω από πέντε χρόνια, όταν το κύμα τυφλής βίας εξαιτίας της θρησκευτικής έντασης που προκάλεσε βαθιές πληγές σε αυτή τη χώρα επιτέλους υποχωρούσε», σχολίασε ο ίδιος.

Ο Γκ. Μπούστιν κάλεσε τους ιρακινούς ηγέτες να αναλάβουν αμέσως αποφασιστική δράση για τον τερματισμό της «παράλογης αιματοχυσίας», υπό τον φόβο επιστροφής στις «σκοτεινές μέρες» της περιόδου 2006-2007, όταν η βία στοίχιζε τη ζωή σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους κάθε μήνα.

Οι βιαιότητες αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι εξτρεμιστές προβαίνουν σε πολλές επιθέσεις τον μήνα του Ραμαζανιού.

Οι πολιτικές και εθνοτικές εντάσεις έχουν κλιμακωθεί, ενώ σουνιτικές οργανώσεις εξαπολύουν ολοένα και περισσότερες επιθέσεις σε σιιτικές περιοχές τους τελευταίους έξι μήνες. Στο στόχαστρο βομβιστικών ενεργειών βρέθηκαν τον Ιούλιο κυρίως τεμένη, καφετέριες και πολυσύχναστοι δρόμοι.

Newsroom Enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...