Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Συρία: Αντάρτες εκτέλεσαν δύο σιίτες που κρατούσαν αιχμάλωτους

Η εκτέλεση καταγράφηκε σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Δύο νέοι από σιιτικά χωριά της βόρειας Συρίας εκτελέστηκαν από μέλη μιας ομάδας ισλαμιστών ανταρτών που πρόσκεινται στην αλ Κάιντα, γεγονός που καταγράφεται σε βίντεο το οποίο ανήρτησε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ΜΚΟ, που εδρεύει στη Βρετανία και αντιτίθεται στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφερε ότι η εκτέλεση έγινε την Τρίτη ή την Τετάρτη στην επαρχία Χαλέπι.

Οι εκτελέσεις αυτές προστίθενται σε μια σειρά επεισοδίων θρησκευτικής βίας εν μέσω του εμφυλίου πολέμου που κρατάει σχεδόν δυόμισι χρόνια στη Συρία. Η αμφισβήτηση του καθεστώτος άρχισε με ειρηνικές διαδηλώσεις αλλά εξελίχθηκε σε μια ένοπλη σύρραξη που έχει ανακινήσει τα θρησκευτικά μίση, με τους αντάρτες, που είναι κατά πλειονότητα σουνίτες, να στρέφονται εναντίον των αλαουιτών, της θρησκευτικής μειονότητας στην οποία ανήκει ο πρόεδρος Άσαντ, και των σιιτών, καθώς η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ μάχεται εναντίον των αντικαθεστωτικών.

Στο βίντεο εικονίζονται δύο νέοι με δεμένα μάτια γονατιστοί μπροστά σε έναν άνδρα με καλυμμένο το πρόσωπό του, ο οποίος διαβάζει μια ανακοίνωση εξ ονόματος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε, που θεωρείται μία από τις πιο ισχυρές οργανώσεις των ισλαμιστών ανταρτών στη Συρία.

Ο άνδρας αναφέρει ότι οι νέοι κατάγονται από το Νούμπουλ και το αλ Ζαχρά, δύο σιιτικά χωριά στην επαρχιακή περιοχή βόρεια από το Χαλέπι, που ελέγχουν κατά το μεγαλύτερο μέρος του αντάρτες. Προσθέτει ότι το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε τους απήγαγε για να τους ανταλλάξει με αιχμαλώτους, αλλά τους εκτελεί διότι η προσπάθεια να προχωρήσει στην ανταλλαγή απέτυχε.

Ο κουκουλοφόρος βγαίνει από το πλάνο αφού τελειώνει την ανάγνωση και φωνές εκτός του πλάνου ακούγονται να κραυγάζουν «Αλλάχου Άκμπαρ», πριν οι νέοι δεχθούν έναν καταιγισμό από τουλάχιστον 20 σφαίρες και πέσουν στο έδαφος άψυχοι.

Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στη Συρία κι εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί. Ερευνητές του ΟΗΕ κατηγορούν τόσο τις δυνάμεις του Άσαντ όσο και τους αντάρτες ότι έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...