Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Ναζιστής πέθανε πριν τη δικαιοσύνη

Ο υπ' αριθμόν 1 καταζητούμενος ναζιστής Λάζλο Τσάταρι, πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 98 ετών από πνευμονία σε νοσοκομείο της Βουδαπέστης, πριν προλάβει να δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως έγινε γνωστό από το δικηγόρο του.

Ο Ούγγρος Λάζλο Τσάταρι σε κατ΄οίκον περιορισμό στη Βουδαπέστη εν αναμονή της δίκης του για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", κυρίως για την εξόντωση σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης 15.700 εβραίων κρατουμένων στο γκέτο της σλοβακικής πόλης Κόζιτσε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Τσάταρι είχε αρνηθεί τις κατηγορίες λέγοντας ότι στην πραγματικότητα αποτελούσε τον ενδιάμεσο μεταξύ ούγγρων και γερμανών αξιωματούχων. Τον Ιούνιο όμως τελικώς απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του για τις θηριωδίες στο Κόζιτσε, πόλη που κατά τη διάρκεια του πολέμου ήταν υπό ουγγρικό έλεγχο και πλέον ανήκει στη Σλοβακία. Ήδη είχε καταδικαστεί ερήμην σε θάνατο το 1948 στην Τσεχοσλοβακία, επίσης για εγκλήματα πολέμου ενώ η Σλοβακία ζητούσε από την Ουγγαρία να τον εκδώσει ώστε να φυλακιστεί στο έδαφός της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...