Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013

Ισραήλ: Απελευθερώνονται οι πρώτοι 26 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι

Το «πράσινο φως» έδωσε το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ στα πλαίσια συμφωνίας που οδήγησε στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών


Την απελευθέρωση 26 Παλαιστινίων κρατουμένων, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν περάσει 20 χρόνια στις φυλακές, μέσα στις επόμενες ημέρες αποφάσισε η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Η κίνηση αυτή έγινε βάσει μιας συμφωνίας που οδήγησε στην επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών τον περασμένο μήνα, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Η απόφαση ελήφθη το βράδυ της Κυριακής από μια ομάδα τριών μελών του υπουργικού συμβουλίου με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Μοσέ Γιαλόν και προσωπικό που ειδικεύεται σε νομικά και θέματα ασφαλείας.

Οι οικογένειες των ισραηλινών θυμάτων από τις επιθέσεις των κρατουμένων έχουν 48 ώρες προκειμένου να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο πριν την προγραμματισμένη απελευθέρωσή τους. Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη λίστα, φυλακίστηκαν μεταξύ 1985 και 1994 και είχαν καταδικαστεί για δολοφονία, απόπειρα δολοφονίας ή ως συνεργοί σε θανατηφόρες επιθέσεις.

Οι κρατούμενοι θα είναι η πρώτη από τις 4 ομάδες των 104 συνολικά παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν, ως μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μετά από τις διπλωματικές προσπάθειες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, προκειμένου να αρχίσουν εκ νέου οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η απόφαση έρχεται τρεις ημέρες πριν από έναν προγραμματισμένο δεύτερο γύρο ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...