Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Τσεχία: Παραιτήθηκε και επίσημα η κυβέρνηση Ρούσνοκ

Το πολιτικό αδιέξοδο έχει παραλύσει την λήψη αποφάσεων εδώ και σχεδόν δύο μήνες, την ώρα που η οικονομία της Τσεχίας πασχίζει να βγει από την ύφεση


Η κυβέρνηση που είχε διορίσει ο κεντροαριστερός πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν την 10η Ιουλίου υπέβαλε και επίσημα την παραίτησή της σήμερα, έξι ημέρες μετά την ήττα της στην διαδικασία χορήγησης ψήφου εμπιστοσύνης της βουλής την περασμένη εβδομάδα, γεγονός το οποίο ανοίγει τον δρόμο για να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές οι οποίες θα μπορούσαν να άρουν το πολιτικό αδιέξοδο.

Τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Τσεχίας έχουν εμπλακεί σε σύγκρουση με τον Ζέμαν από τον Ιούνιο, όταν είχε διορίσει το σύμμαχό του Γίζι Ρούσνοκ –αψηφώντας τις δικές τους προτάσεις–, επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης μετά την πτώση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Πετρ Νέτσας εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς που ξέσπασε μετά τη σύλληψη μιας συνεργάτιδας και ερωμένης του.

Το πολιτικό αδιέξοδο έχει παραλύσει την λήψη αποφάσεων εδώ και σχεδόν δύο μήνες, την ώρα που η οικονομία της Τσεχίας πασχίζει να βγει από την ύφεση.

Ο Ζέμαν έκανε δεκτή την παραίτηση και δήλωσε ότι ο Ρούσνοκ θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, «ως το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης που ελπίζω ότι θα προκύψει από μια ελεύθερη εκλογική διαδικασία».

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, την αξιωματική αντιπολίτευση, να προηγείται με διψήφια διαφορά ενόψει των εκλογών, οι οποίες μπορεί να διεξαχθούν τον Οκτώβριο. Αν οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν, οι Σοσιαλδημοκράτες θα επιστρέψουν στην εξουσία για πρώτη φορά μετά το 2006.

Η κάτω βουλή αναμένεται να συνεδριάσει την 20ή Αυγούστου για να ψηφίσει σχετικά με την πρόταση να διαλυθεί. Κατόπιν, ο Ζέμαν αναμένεται να εγκρίνει την διάλυσή της και να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές εντός 60 ημερών. Αυτές αναμένεται να διεξαχθούν από τα μέσα ως τα τέλη του Οκτωβρίου. Κανονικά, η ημερομηνία διεξαγωγής τους θα ήταν τον Μάιο του 2014.

Βάσει του Συντάγματος της Τσεχίας, για να εγκριθεί η αυτοδιάλυση της βουλής χρειάζεται πλειοψηφία τριών πέμπτων, ή 120 ψήφοι. Τα τρία κόμματα που τάσσονται υπέρ της διάλυσης της βουλής, το TOP09, οι Σοσιαλδημοκράτες και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας, έχουν μαζί 122 έδρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...