Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

O Χαμενεϊ… συγχώρεσε τον Αχμαντινετζάντ

Η σχέση των δυο τους ήταν… μη συμβιωτική. Σχεδόν απολύτως. Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ έβλεπε στο πρόσωπο του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ μια μεταρρυθμιστική όσο και διόλου υποτακτική δύναμη, που ουσιαστικά υπονόμευε τη δική του απόλυτη ηγεμονία στο Ιράν.

Γι’ αυτό και στις δυο θητείες του πρώην Προέδρου του Ιράν, οι σχέσεις τους ήταν εκρηκτικές. Στο τέλος βέβαια νίκησε ο Χαμενεϊ, καθώς οι υποψήφιοι τους οποίους προωθούσε για διαδόχους του ο Μαχμούντ Αχμαντιντετζάντ στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, αποκλείστηκαν εκ των προτέρων, από την εκλογική επιτροπή.

Αυτή η νίκη ωστόσο αποδείχτηκε βραχείας αποτελεσματικότητας, καθώς στις προεδρικές εκλογές επικράτησε ο Χασάν Ροχανί, ένας μετριοπαθής κληρικός τον οποίο επίσης δεν μπορεί να ελέγξει, τουλάχιστον όχι πλήρως, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.

Σήμερα, μια μέρα μετά την επίσημη ορκωμοσία του Ροχανί, και αφού ο Χαμενεϊ του είχε δώσει… την ευλογία του, προσδοκώντας να μην εξελιχθεί σε νέο Αχμαντινετζάντ, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν προχώρησε σε μια κίνηση αιφνιδιασμού.

Δίνοντας στην πράξη… συγχώρηση στον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο Χαμενεϊ τον όρισε στο “Συμβούλιο Σοφών” της χώρας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τον επαίνεσε για τις προσπάθειές του και την προσφορά του στο Ιράν. “Τα οκτώ χρόνια της θητείας σου σε έκαναν αρκετά έμπειρο ώστε να αξίζεις μια θέση σε αυτό το Συμβούλιο”, αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του για τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.

Το σκηνικό γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον από τη στιγμή που επικεφαλής του Συμβούλιου είναι ένας άλλος πρώην Πρόεδρος, ο Ακμπάρ Χασεμί Ρασφσανζάνι, ιστορικός αντίπαλος του Αχμαντινετζάντ αλλά και του… Χαμενεί, ο οποίος τον εμπόδισε να θέσει και πάλι υποψηφιότητα.

Ο Χασάν Ροχανί βέβαια θεωρείται “πνευματικό παιδί” του Ραφσανζανί, αυτή όμως είναι μια άλλη ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...