Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Ιράν: Ξεκίνησε η διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί την Τετάρτη


Η Bουλή του Ιράν άρχισε σήμερα την διαδικασία συζήτησης ενόψει της ψηφοφορίας για να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην 18μελή κυβέρνηση που ονόμασε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί την Τετάρτη.

Η διαδικασία αυτή γίνεται κατά στάδια. Ο πρόεδρος Ροχανί μίλησε σήμερα στο κοινοβούλιο για να παρουσιάσει το πρόγραμμά του και τις επιλογές των προσώπων στις οποίες προχώρησε.

Κατόπιν πέντε βουλευτές επρόκειτο να παρέμβουν υπέρ της κυβέρνησης και πέντε να μιλήσουν εναντίον της.

Έπειτα αναμένεται να μιλήσουν αντίπαλοι και υποστηρικτές του κάθε υπουργού, πριν τελικά διεξαχθεί η ψηφοφορία.

«Η ψήφος εμπιστοσύνης σας στους υπουργούς δεν είναι απλώς μια ψήφος για τα πρόσωπα, είναι μια ψήφος για όλη την κυβέρνηση και τους σχεδιασμούς της», είπε ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο κοινοβούλιο.

Υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό (υπολογίζεται σε τουλάχιστον 40%) και την ανεργία, να επιδιώξει μια πιο «εποικοδομητική» εξωτερική πολιτική και να εκχωρήσει περισσότερες κοινωνικές ελευθερίες από τον προκάτοχό του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Η βουλή του Ιράν αναμένεται να εγκρίνει κάθε διορισμό σε υπουργείο με χωριστές ψηφοφορίες.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη κοινωνική και οικονομική κατάσταση και οι διεθνείς πιέσεις επιδεινώνουν τα προβλήματα αυτά», τόνισε ο νέος πρόεδρος του Ιράν.

Ο Ροχανί, ο οποίος εξασφάλισε τη στήριξη ψηφοφόρων του κέντρου και όσων τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμιστών αλλά θεωρείται επίσης ότι διατηρεί στενές σχέσεις με τους συντηρητικούς, είπε ακόμη ότι σχημάτισε μια κυβέρνηση με πρόσωπα από όλα τα πολιτικά ρεύματα με βάση την εμπειρία τους και όχι την πολιτική ένταξή τους.

Πολλοί από τους υπουργούς τους οποίους ονόμασε είναι έμπειροι τεχνοκράτες, οι οποίοι είχαν υπηρετήσει υπό τον κεντρώο πρώην πρόεδρο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί και τον μεταρρυθμιστική πρώην πρόεδρο Μοχαμάντ Χαταμί, όμως οι συντηρητικοί στη βουλή αναμένεται να αντιταχθούν σε ορισμένες από τις επιλογές αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...