Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Δολοφόνησαν συνδικαλίστρια σε ορυχείο της Νοτίου Αφρικής

Δολοφονήθηκε σήμερα από πυρά μπροστά στο σπίτι της, κοντά στο μεταλλείο πλατίνας Μαρικάνα

Μια συνδικαλίστρια, τοπικό στέλεχος μιας οργάνωσης των εργαζομένων στα ορυχεία NUM, δολοφονήθηκε σήμερα από πυρά μπροστά στο σπίτι της, κοντά στο μεταλλείο πλατίνας Μαρικάνα, στη Νότια Αφρική, ένα χρόνο μετά το θάνατο 34 απεργών μεταλλωρύχων οι οποίοι είχαν σκοτωθεί από έναν καταιγισμό πυρών της αστυνομίας.

Η δολοφονία της σημειώθηκε «το πρωί (σήμερα Δευτέρα), όχι μακριά από το γραφείο μας», ανέφερε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του NUM Λεσίμπα Σεσόκα.

Η σορός της συνδικαλίστριας ήταν ακόμη ορατή, σκεπασμένη με μια κουβέρτα, τέσσερις ώρες μετά την δολοφονία, σύμφωνα με ανταποκριτές του ίδιου πρακτορείου ειδήσεων.

Το NUM, το οποίο πρόσκειται στην κυβέρνηση του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, έχει εμπλακεί σε μια σκληρή σύγκρουση με ένα πιο ριζοσπαστικό συνδικάτο, το AMCU, το οποίο είχε οργανώσει την απεργία του 2012. Σε ορισμένες περιπτώσεις –όπως σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο–, η σύγκρουσή τους παρουσιάζει ομοιότητες με πόλεμο συμμοριών.

Την 16η Αυγούστου 2012, η νοτιοαφρικανική αστυνομία είχε σκοτώσει 34 εργαζόμενους και είχε τραυματίσει άλλους 78 στο μεταλλείο πλατίνας στην Μαρικάνα, που εκμεταλλεύεται η βρετανική εταιρεία Lonmin. Σε συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συνδικαλιστών και εργαζομένων τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν σκοτωθεί 10 άνθρωποι.

Η απεργία στην Μαρικάνα τερματίστηκε τον Οκτώβριο του 2012 αλλά οι εκφοβισμοί, οι προπηλακισμοί και οι επιθέσεις σε συνδικαλιστές συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά και έχουν στοιχίσει περίπου 20 ζωές μέσα σε περίπου ένα χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...