Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Νεκροί και τραυματίες Παλαιστίνιοι σε τούνελ


Αδιευκρίνιστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον 4 Παλαιστίνιους και στον τραυματισμό άλλων 10 εκ των οποίων οι πέντε σε κρίσιμη κατάσταση, σε τούνελ που χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά αγαθών στην μεθόριο Αιγύπτου-Γάζας.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για υποχώρηση της υπόγειας στοάς η οποία σημειώθηκε μετά από έκρηξη στην Αιγυπτιακή πλευρά, ωστόσο οι υπηρεσίες ασφαλείας στη Γάζα δεν επιβεβαίωσαν την πληροφορία αυτή.

Άλλοι αναφέρουν ότι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου ψέκασαν με κάποιο θανατηφόρο τοξικό αέριο τις στοές, ώστε να αποτρέψουν την μεταφορά αγαθών υπογείως από την Αίγυπτο στη Γάζα. Όμως ούτε αυτή η πληροφορία έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από οποιαδήποτε πλευρά.

Αξιωματούχοι των Αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσαν ότι καταστράφηκαν τέσσερα τούνελ βόρεια του μεθοριακού περάσματος στη Ράφα, προσθέτοντας ότι δε γνωρίζουν εάν υπήρξαν απώλειες.

Ο απολογισμός των θυμάτων από την κατάρρευση της στοάς στη Γάζα είναι ο υψηλότερος από τον Ιούλιο, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Σημειώνεται ότι η περιοχή, με 1,5 εκατομμύρια κατοίκους, η οποία δοκιμάζεται από τη φτώχεια, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, έπειτα και από τον ισραηλινό αποκλεισμό το 2007, από το λαθρεμπόριο αγαθών που γίνεται μέσω των τούνελ μήκους περίπου 9 χλμ.

Το Κάιρο εντείνει την --αμφιλεγόμενη-- εκστρατεία του για να διαλύσει το δίκτυο αυτό λαθραίας μεταφοράς αγαθών υπογείως, χτίζοντας έναν ειδικό "φράκτη" ασφαλείας, αλλά και στη θάλασσα, μετά τις πιέσεις από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, που υποστηρίζουν ότι η Χαμάς προμηθεύεται όπλα και πυρομαχικά μέσω των στοών.

Πάνω από 120 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από καθιζήσεις, υποχωρήσεις του εδάφους ή Ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα τούνελ μετά την κατάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...