Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Χάος στις πτήσεις στην Ευρώπη εξαιτίας ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία

Διακόπηκαν οι πτήσεις από και προς πολλές χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία. Καθηλωμένα τα αεροπλάνα σε Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία, Γερμανία και Νορβηγία.

Το «μπλακ-άουτ» στις αεροπορικές μετακινήσεις μπορεί να διαρκέσει έως και 48 ώρες, σύμφωνα με το περιφερειακό κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol, το οποίο εισηγήθηκε την απαγόρευση της πρόσβασης σε εναέριους χώρους πολλών χωρών της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης εξαιτίας της σκόνης από την Ισλανδία.
Τα δύο μεγάλα αεροδρόμια στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, το «Σαρλ ντε Γκολ» και το Ορλί, θα παραμείνουν κλειστά από τις 24:00 (ώρα Ελλάδος), ενώ αναμένεται να κλείσουν και πολλά άλλα γαλλικά αεροδρόμια. Η Air France ακύρωσε εκατοντάδες πτήσεις από τις 1.700 που εκτελούνται κατά μέσο όρο την ημέρα.
Η εναέρια κυκλοφορία διαταράχθηκε σοβαρά στην Γερμανία. Περίπου 140 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το πρώτο της χώρας και το τρίτο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της διαχείρισης του αερολιμένα, Fraport. Πρόκειται για πάνω από το 10% της ημερήσιας κυκλοφορίας.
Στην ακύρωση 635 πτήσεων λόγω του κλεισίματος διαφόρων ευρωπαϊκών αεροδρομίων προχώρησε και η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS.
Η Δανία απαγορεύει τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της. Στη Νορβηγία, οι Αρχές του αεροδρομίου του Όσλο ανακοίνωσαν τη ματαίωση όλων των πτήσεων από και προς τη νορβηγική πρωτεύουσα.
Οι υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν να καθηλώσουν τα αεροπλάνα στο Βέλγιο, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Βρετανία, την Ολλανδία και δυτικά τμήματα της Γερμανίας μετά το μεσημέρι.
Η Βρετανία αποφάσισε καμία πτήση να μην αναχωρεί και να μην προσγειώνεται στο έδαφός της -εκτός εάν πρόκειται για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης-, μέχρι τις 08:00 το πρωί της Παρασκευής.
«Το σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας έχει επεκταθεί στη Βρετανία και συνεχίζει να ταξιδεύει νότια» ανακοίνωσε η Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας της Βρετανίας, λέγοντας ότι η ηφαιστειακή στάχτη αποτελεί «σημαντικό κίνδυνο για την αεροπλοΐα».
Τουλάχιστον 4.000 πτήσεις έχουν ακυρωθεί, εξαιτίας φόβων ότι το σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες στους κινητήρες των αεροσκαφών, ενώ μειώνει την ορατότητα.
H British Airways ματαίωσε όλες τις εσωτερικές πτήσεις, που είχαν προγραμματιστεί για την Πέμπτη, ενώ ανακοίνωσε ότι το αεροδρόμιο του Λονδίνου παραμένει κλειστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...