Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Ισπανική υποστήριξη στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας.

«Ως χώρα προεδρεύουσα θα μπορούσα να αναγγείλω ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων. Υποστηρίζουμε μία τέτοια εξέλιξη και είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να υλοποιηθεί [.... ] Θα καταβάλουμε όλη την ενέργεια, την αποφασιστικότητα και τις δυνατότητες που έχουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Είμαστε πεπεισμένοι ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί πριν από το τέλος της ισπανικής προεδρίας», δήλωσε ο κ. Μορατίνος, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια, με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας πρόσθεσε ότι η αισιοδοξία του αυτή βασίζεται στην προεργασία και τα βήματα προόδου, που έχει κάνει η ΠΓΔΜ. Εκτίμησε δε ότι το 2010 θα είναι καλή χρονιά για την ενταξιακή πορεία της χώρας αυτής προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας, ο κ. Μορατίνος ανέφερε ότι είναι «ενθαρρυμένος» από τις προσπάθειες, που καταβάλει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας για την υπέρβαση του προβλήματος αυτού.

Ακόμη, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε ότι η Ισπανία έλαβε την εντολή να εργαστεί για τη χορήγηση ημερομηνίας στην ΠΓΔΜ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και συμπλήρωσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσει να χαθεί η ευκαιρία για να επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία της, ως παράγοντας, ο οποίος μπορεί να εξαπλώσει τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

«Δεν πρέπει να χάνουμε άλλο χρόνο. Μας χρειάζεται η χώρα σας στην ΕΕ. Όλοι μας θα έχουμε κέρδος από το δικό σας μοντέλο της διαπολιτισμικής ανεκτικότητας και επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων. Κάτι τέτοιο είναι πλούτος για την ΕΕ», σημείωσε ο κ. Μορατίνος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε από την πλευρά του ότι είναι προς το συμφέρον, τόσο της χώρας του, όσο και της Ελλάδας και της περιοχής γενικότερα, να ξεκινήσει η ΠΓΔΜ ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Σε ερώτηση σχετικά με αναφορές από την Ελλάδα ότι η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά, ο κ. Μιλόσοσκι σημείωσε την «ανάγκη ουσιαστικών συνομιλιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...