Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Η μεγάλη των μπορντό χρονιά


ΤΗΕ ΤΙΜΕS Της Jane ΜacQuitty
Η οινοκριτικός των «Τimes» Τζέιν Μακουίτι, μαζί με τους κορυφαίους οινοκριτικούς του κόσμου, είναι ενθουσιασμένη με τη σοδειά 2009 των κρασιών του Μπορντό λέγοντας πως είναι η καλύτερη από το 1982 και μεταξύ των έξι καλύτερων των 50 τελευταίων ετών (οι άλλες είναι το 2005, το 2000, το 1982, το 1961 και το 1959).
Η σοδειά των κρασιών του 2009 είχε προαναγγελθεί ότι θα είναι σπουδαία προτού ακόμη τρυγηθούν τα σταφύλια. Και είναι πράγματι. Στα 35 χρόνια που γράφω για το κρασί και έρχομαι στο Μπορντό για να εκτιμήσω κάθε σημαντική σοδειά, από τη θρυλική χρονιά του 1982 ουδέποτε έχω δοκιμάσει κάτι σαν τα κρασιά του 2009- και αμφιβάλλω αν θα δοκιμάσω και στο μέλλον. Τα σταφύλια του Μπορντό ήταν εξαρχής τόσο υπέροχα ώστε λίγοι μπορούσαν να αντισταθούν στον πειρασμό να τα τρώνε. Ούτε ο Κριστιάν Μουέξ, μέχρι πρόσφατα υπεύθυνος για ένα από τα καλύτερα κόκκινα κρασιά του κόσμου, το Chateau Ρetrus, κατάφερε να αντισταθεί στη μυρωδιά των κρασιών του 2009 που ζυμώνονταν. Κάθε βράδυ έπαιρνε από το κτήμα του ένα μπουκάλι από τα μισοτελειωμένα κόκκινα και το πήγαινε στο σπίτι για να το πιει με τη γυναίκα του, τη Σερίζ.
Με τις φήμες για τη σπουδαία σοδειά του 2009 να κυκλοφορούν από πέρυσι το καλοκαίρι, 6.000 έμποροι καλών κρασιών και εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι πήγαν στο Μπορντό για την εβδομάδα των primeurs, για να δοκιμάσουν και να κρίνουν τα πρώιμα κρασιά της περιοχής. Πρώτοι ήταν οι Βρετανοί και ακολούθησαν οι Κινέζοι και οι Αμερικανοί. Συνολικά ήταν 500 περισσότεροι απ΄ όσους είχαν φτάσει στην περιοχή το 2005, την προηγούμενη σπουδαία χρονιά για τα κρασιά του Μπορντό. Και το 2009 αποδείχθηκε ότι είναι μια εξαιρετική, μαγική χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...