Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Εγκατέλειψε την Κιργιζία με προορισμό το Καζακστάν ο Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ

Ο ανατραπείς πρόεδρος της Κιργιζίας Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ μετέβη αεροπορικώς στο γειτονικό Καζακστάν, μία εβδομάδα μετά την αντικυβερνητική εξέγερση που μετέτρεψε σε πεδίο μάχης την πρώην σοβιετική δημοκρατία. Ο Μπακίγεφ φέρεται να έχει υπογράψει επιστολή παραίτησης· συλλήψεις αξιωματούχων και πρώην υπουργών στην Κιργιζία...

Ο πρώην υπουργός Αμυνας της Κιργιζίας, σημαντικός σύμμαχος του Μπακίγεφ, συνελήφθη από τις δυνάμεις της προσωρινής κυβέρνησης. Διετάχθη επίσης ειδική επιχείρηση για τη σύλληψη του αδελφού του έκπτωτου προέδρου, καθώς του πρώην επικεφαλής της προεδρικής φρουράς. Σύσσωμοι κατηγορούνται από την αντιπολίτευση ότι έδωσαν εντολή να πυροβολούνται άοπλοι πολίτες στις διαδηλώσεις.


Στο Καζακστάν ο Μπακίγεφ
Ο Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος διατηρεί την τρέχουσα περίοδο την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ο έκπτωτος πρόεδρος της Κιργιζίας βρίσκεται στην πόλη Ταράζ στο νότιο τμήμα του Καζακστάν και κατά πληροφορίες πριν αναχωρήσει υπέγραψε επιστολή παραίτησης.
«Χάρη στις κοινές προσπάθειες του προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, του πρόεδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του πρόεδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καθώς και τη μεσολάβηση του ΟΑΣΕ, του ΟΗΕ και της ΕΕ επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της προσωρινής κυβέρνησης της Κιργιζίας και του προέδρου Μπακίγεφ για να εγκαταλείψει τη χώρα» αναφέρει ο ΟΑΣΕ.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο Μπακίγεφ έφυγε το απόγευμα της Πέμπτης από τη νότια πόλη Τζαλαλαμπάντ με στρατιωτικό αεροσκάφος. Η αναχώρησή του αναμένεται να αποκλιμακώσει σε κάποιο βαθμό την ένταση και απομακρύνει τους φόβους για νέα επεισόδια στη χώρα της κεντρικής Ασίας που φιλοξενεί αμερικανική βάση, καίριας σημασίας για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χαρακτήρισε την αναχώρηση του Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ ως σημαντικό βήμα προς την αποφυγή ενός εμφυλίου πολέμου στην Κιργιζία.
Μετά την εξέγερση της αντιπολίτευσης -που βάφτηκε στο αίμα με το θάνατο 84 ανθρώπων σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας- ο Μπακίγεφ εγκατέλειψε την πρωτεύουσα Μπισκέκ και μετακινήθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Τζαλαλαμπάντ, στα νότια της χώρας, από όπου και επιχείρησε να συγκεντρώνει υποστήριξη.
Το πρωί της Τετάρτης πυροβολισμοί διέκοψαν ομιλία του Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ προς υποστηρικτές του στην πόλη Ος της νότιας Κιργιζίας. Η αυτοκινητοπομπή του Μπακίγεφ έφυγε εσπευσμένα από την περιοχή. Δεν υπήρξαν πληροφορίες για τραυματισμούς, ούτε έγινε σαφές ποιος άνοιξε πυρ.
Η μεταβατική κυβέρνηση που ανέλαβε τον έλεγχο της Κιργιζίας δεν είχε κατορθώσει να καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία για την αναχώρηση του έκπτωτου προέδρου. Η ηγέτις της νέας κυβέρνησης, Ρόζα Οτουνμπάγεβα, είχε υπαινιχθεί ότι ο Μπακίγεφ πρέπει να προσαχθεί σε δίκη για το θάνατο των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης στη διάρκεια της εξέγερσης.
Εν τω μεταξύ, στο Μπισκέκ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μπλέικ δήλωσε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να επεκτείνει τη βοήθεια προς την προσωρινή κυβέρνηση. «Μελετάμε επιπρόσθετα μέτρα βοήθειας» δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Μπλέικ, ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος που επισκέπτεται την Κιργιζία μετά την εξέγερση της 7ης Απριλίου.
Ο αντιπρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης της Κιργιζίας έλαβε επίσης διαβεβαίωση από την Τουρκία ότι θα προσφέρει οικονομική βοήθεια στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...