Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Κάθειρξη 25 ετών για τον τελευταίο δικτάτορα της Αργεντινής


Σε κάθειρξη 25 ετών καταδικάστηκε ο Ρεϊνάλντο Μπινιόνε, ο τελευταίος επικεφαλής της δικτατορίας της Αργεντινής (1976-1983).
O 82χρονος πρώην στρατιωτικός κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία στην «εξαφάνιση» 30 χιλιάδων αντιφρονούντων, αλλά και την κλοπή 500 βρεφών, που στη συνέχεια δόθηκαν για υιοθεσία.
Η απόφαση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και συγκίνηση στην αιθουσα του δικαστηρίου, όπου είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες συγγενείς «εξαφανισμένων», όπως και εκπρόσωποι της Οργάνωσης Madres de la Plaza de Mayo.
Το δικαστήριο διέταξε επίσης τη μεταγωγή του 82χρονου στη φυλακή, καταργώντας παλαιότερη απόφαση που του επέτρεπε να εκτίει την ποινή του σε κατ' οίκον περιορισμό.
Ο 82χρονος αναγνώρισε τις «εξαφανίσεις» αντιφρονούντων, ωστόσο, μιλούσε για «μόλις 8.000 ανθρώπους» και για 30 βρέφη.
Σημείωσε μάλιστα ότι εκείνα τα χρόνια ο Στρατός έδινε μία μάχη για να σώσει τη χώρα από την τρομοκρατία. 
Υπενθυμίζεται ότι το 2005, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε αντισυνταγματικούς τους δύο νόμους που ουσιαστικά χορήγησαν αμνηστία στους στρατιωτικούς.
Οι νόμοι ψηφίστηκαν ο πρώτος το 1986 -γνωστός ως Punto Final- και ο δεύτερος το 1987 -γνωστός ως Obediencia Debida.
Ο πρώτος όριζε «τελικό σημείο» (η μετάφραση του τίτλου του από τα ισπανικά) στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά των στρατιωτικών της περιόδου 1976-1983. Ουσιαστικά οδήγησε στην παραγραφή των εγκλημάτων.
Ο δεύτερος μιλούσε για την «οφειλόμενη υπακοή» (η αντίστοιχη μετάφραση του τίτλου από τα ισπανικά), των κατώτερων αξιωματικών στους ανώτερους.
Με άλλα λόγια, πολλοί αξιωματικοί που συμμετείχαν σε βασανιστήρια δεν διώχθησαν δεδομένου ότι εκτελούσαν εντολές ανωτέρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...