Σάββατο 3 Απριλίου 2010

«Μπλε ομερτά»: Αστυνομικοί δολοφόνησαν αθώους πολίτες στη Νέα Ορλεάνη

Τους αποκαλούν «οι Επτά της γέφυρας Ντάνζιγκερ». Είναι μια παρέα από αδίστακτους και βίαιους αστυνομικούς που τους ενώνουν τα αίμα και ο θάνατος. Εχουν ένα τρομερό μυστικό και κατέφυγαν στον «μπλε κώδικα της σιωπής» για να το κρύψουναπό το χρώμα των στολών τους. Μόλις τώρα, τεσσεράμισι χρόνια αφότου πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο αθώους ανθρώπους στη διάρκεια της αναρχίας που ακολούθησε το χτύπημα του κυκλώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της συνωμοσίας μεταξύ των αστυνομικών της Νέας Ορλεάνης. Τρεις «έσπασαν» και ομολόγησαν σε ομοσπονδιακούς ανακριτές των ΗΠΑ.

Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2005, αξιωματικοί από αστυνομικό τμήμα της Νέας Ορλεάνης πυροβόλησαν μια ομάδα από άοπλους επιζήσαντες του κυκλώνα και της πλημμύρας που είχαν σαρώσει την πόλη. Δεν προκάλεσαν κανέναν. Δεν επιχειρούσαν λεηλασία. Ενας μάλιστα από τους νεκρούς ήταν ο 40χρονος Ρόναλντ Μάντισον, ο οποίος έπασχε από νοητική υστέρηση.

Για να καλύψουν το έγκλημα, οι αξιωματικοί και οι αστυνομικοί της ομάδας παραποίησαν τις καταθέσεις των μαρτύρων, «φύτεψαν» ψεύτικα αποδεικτικά στοιχεία στον τόπο του εγκλήματος και ενοχοποίησαν τα ίδια τα θύματά τους.

Ο 49χρονος Λανς Μάντισον , αδελφός του Ρόναλντ, που ήταν ανάμεσα στους τραυματίες, φυλακίστηκε για αρκετές εβδομάδες με ψεύτικες κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας, όταν αξιωματικοί της Αστυνομίας κατέθεσαν ότι τους είχε πυροβολήσει πρώτος, αν και δεν είχε όπλο επάνω του.

Τον περασμένο μήνα δύο ντετέκτιβ του Τμήματος Ανθρωποκτονιών έσπασαν στην ανάκριση και κατέθεσαν την αλήθεια.

«Ούτε έχω φανταστείούτε έχω ακούσει ποτέ μου για μια πιο επαίσχυντη συμπεριφορά από όργανα της τάξεως. Εσείς και άλλοι σαν εσάς προκαλέσατε σωματική και ψυχική οδύνη με μια συνωμοσία εξαπάτησης και παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης... Ντροπιάσατε το Σώμα...» είπε ο δικαστής Λανς Αφρικ προτού καταδικάσει τον Τζέφρι Λίρμαν, έναν από τους αστυνομικούς που ομολόγησαν τη διάπραξη και τη συγκάλυψη του εγκλήματος.

Στην κατάθεσή τους ο Λίρμαν και ο πρώην συνάδελφός του, ο 42χρονος Μάικλ Λόμαν, μίλησαν για το πώς οι αστυνομικοί επινόησαν καταθέσεις από ανύπαρκτους μάρτυρες, βγάζοντας από το μυαλό τους ονόματα, λεπτομέρειες και ένα όπλο που το άφησαν οι ίδιοι στον τόπο του εγκλήματος και στο οποίο αναφέρονταν με τον κωδικό «σάντουιτς». «Είναι απίστευτο, μιλούσαν μεταξύ τους για το σάντουιτς σαν να ήταν ένα αστείο... ενώ είχαν καταστρέψει τη ζωή αυτών των ανθρώπων» λέει η Μαίρη Χάουελ , συνήγορος της οικογένειας Μάντισον.

Ενας από τους αστυνομικούς που πυροβόλησαν καταδικάστηκε για παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης με συγκάλυψη εγκλήματος. Ο 33χρονος Μάικλ Χάντερ είναι ο πρώτος από τους αξιωματικούς της Αστυνομίας που ήταν παρόντες στο έγκλημα και θα καθήσει στο εδώλιο.

Εξι ημέρες μετά το φονικό χτύπημα της Κατρίνα, όταν η πλημμυρισμένη Νέα Ορλεάνη ζούσε μέσα στο χάος και στην παράνοια, χωρίς επικοινωνίες και οδηγίες από την ηγεσία, οι αστυνομικοί κλήθηκαν στη γέφυρα Ντάνζιγκερ, επάνω από το βιομηχανικό κανάλι στα ανατολικά της πόλης. Τους είχαν πει ότι δύο αστυνομικοί είχαν πέσει νεκροί σε ταραχές, πληροφορία που, όπως αποδείχθηκε, ήταν ψεύτικη.

Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι όταν έφθασαν στη γέφυρα δέχθηκαν καταιγισμό πυρών και αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν ευρισκόμενοι σε αυτοάμυνα. Ωστόσο οι Μάντισον ήταν άοπλοι και προσπαθούσαν απλώς να περάσουν τη γέφυρα για να βρουν καταφύγιο στο οδοντιατρείο του αδελφού τους, στην άλλη πλευρά του καναλιού. Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν τον Ρόναλντ μία φορά, επειδή έκανε μια κίνηση σαν να ήθελε να τραβήξει όπλο από τη μέση του. Αλλά στη νεκροψία ο ιατροδικαστής βρήκε επτά σφαίρες στο σώμα του.

Στην άλλη άκρη της γέφυρας, ο Λέοναρντ Μπαρθόλομιου, η σύζυγός του Σούζαν, τα παιδιά τους, ο ανιψιός τους και ο 19χρονος φίλος τους Τζέιμς Μπάρσατ έψαχναν να βρουν κάτι να φάνε όταν άρχισαν να πέφτουν γύρω τους οι σφαίρες των αστυνομικών. Πέντε από την παρέα τραυματίστηκαν. Ο Μπάρσατ έπεσε νεκρός.

«Πέσαμε όλοι κάτω,βλέπαμε αίμα παντού γύρω μας. Τα παιδιά ούρλιαζαν από τον φόβο...Πέθαινα από τον πόνο όταν γύρισα στα δεξιά και είδα το ένα μου χέρι που είχε κοπεί, λίγο πιο ΄κεί στον δρόμο» είπε στο ραδιόφωνο, στη μοναδική συνέντευξη που έδωσε έναν χρόνο αργότερα, η κυρία Μπαρθόλομιου.

Ο ανιψιός της είπε ότι αφότου είχε πέσει κάτω χτυπημένος από τις σφαίρες είδε έναν αστυνομικό που έσκυψε από πάνω του και τον χτύπησε άλλες δύο φορές στην κοιλιά.

Οταν έφθασαν ενισχύσεις από την Αστυνομία, ανάμεσά τους οι Λίρμαν και Λόμαν, κατάλαβαν ότι οι συνάδελφοί τους είχαν ανοίξει πυρ εναντίον άοπλων πολιτών.

Σύμφωνα με τον Λίρμαν, αποφάσισαν σχεδόν αμέσως ότι έπρεπε να τους καλύψουν. Ενας αξιωματικός μάλιστα επινόησε μια ανύπαρκτη μάρτυρα, τη Λακίσα Σμιθ, που φέρεται να κατέθεσε ότι οι Μάντισον έκλεβαν και λεηλατούσαν και ότι ο Ρόναλντ ήταν έτοιμος να πυροβολήσει αστυνομικούς όταν τον χτύπησαν.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ακολούθησαν συναντήσεις μεταξύ των αστυνομικών για να συμφωνήσουν στην ίδια εκδοχή του περιστατικού που θα έλεγαν όλοι. Κάποιοι πήγαν στη γέφυρα και κλώτσησαν στο ποτάμι τις σφαίρες που είχαν πέσει για να μη φανεί πόσοι είχαν πυροβολήσει.

© Τhe Τimes, 2010 Ενστολοι και διεφθαρμένοι

Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η ταινία «Σέρπικο» του σκηνοθέτη Σίντνεϊ Λουμέτ, με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο (φωτογραφία), είναι η κινηματογραφική επιτομή της αστυνομικής διαφθοράς και του «νόμου της σιωπής» που καλύπτει τα κακώς κείμενα των ένστολων υπερασπιστών του νόμου. Γυρισμένη το 1973, παρακολουθεί τη διαδρομή ενός αστυνομικού στη Νέα Υόρκη, από τον αφελή ιδεαλισμό ως τις απειλές, τις ταπεινώσεις και την πλήρη αποξένωση που υφίσταται γιατί αρνείται να διαφθαρεί και καταγγέλλει τους συναδέλφους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...