Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Κατάγγειλε κι εσύ τον γείτονά σου, μπορείς!

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ πρωτοβουλία του δημάρχου της Κοπεγχάγης, του σοσιαλδημοκράτη Φρανκ Γιένσεν, που βρίσκει ολοένα και περισσότερους μιμητές στη Δανία: Κατάγγειλε κι εσύ τον γείτονά σου, μπορείς! Υπάρχουν πολλοί δημότες, εξηγεί ο Γιένσεν, οι οποίοι εισπράττουν κάποιας μορφής βοήθεια από τον δήμο χωρίς στην πραγματικότητα να τη δικαιούνται. Το πρόβλημα αυτό, το οποίο έχει εξελιχθεί κατά την άποψή του σε «κοινωνική μάστιγα», κοστίζει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ στον δήμο. Σύντομα λοιπόν, οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης θα έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν μέσω ειδικής ιστοσελίδας τους «απατεώνες» γείτονές τους:

τον γείτονα, για παράδειγμα, που εισπράττει επίδομα ανεργίας ενώ εργάζεται, αλλά χωρίς να φαίνεται αυτό πουθενά· ή τη γειτόνισσα που εξακολουθεί να εισπράττει επίδομα μόνης μητέρας, ενώ δεν ζει πια μόνη.

Οι αντιδράσεις
Πολλοί ακόμα δήμοι της Δανίας σπεύδουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κοπεγχάγης, η οποία ελπίζει πως με τους οκτώ ειδικούς ελεγκτές τους οποίους έχει επιφορτίσει με τον εντοπισμό των απατεώνων, θα εξοικονομήσει περίπου 2,4 εκατ. ευρώ. Η πρωτοβουλία αυτή, ωστόσο, έχει προκαλέσει και πολλές αντιδράσεις: «Οταν οι πολίτες καλούνται να ρουφιανεύουν τους γείτονές τους», επισημαίνει η εφημερίδα «Ρolitiken», «τότε το κράτος δικαίου κινδυνεύει». «Ξέρω καλά πως είναι ένας τρόπος να χώνει το κράτος τη μύτη του στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων», παραδέχεται ο Φρανκ Γιένσεν. «Και οι καταγγελίες δεν πρέπει, πράγματι, να γίνουν το βασικό στοιχείο αυτής της πρωτοβουλίας. Είναι όμως χρέος μας απέναντι στους τίμιους πολίτες να βάλουμε ένα τέλος στις μηχανορραφίες εκείνων που πιστεύουν ότι μπορούν να εξαπατούν τους πάντες. Και είναι ολοένα και περισσότεροι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...