Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Η αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση του Κιργιστάν «κλείνει το μάτι» στο Κρεμλίνο

Σε στρατηγική και οικονομική στήριξη από τη Ρωσία προσβλέπει η αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση του Κιργιστάν μετά την αιματηρή εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ. Το Κρεμλίνο αναγνώρισε επίσημα τη νέα ηγεσία, η οποία έχει στα σχέδιά της να κλείσει τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην πρώην σοβιετική δημοκρατία...
Η αντιπολίτευση ανέλαβε το βράδυ της Τετάρτης τον έλεγχο της κεντρασιατικής δημοκρατίας μετά τη μαζική εξέγερση που οδήγησε στο θάνατο 75 ανθρώπων και στον τραυματισμό περισσότερων από 1.000 κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας.
Ρωσικός «δάκτυλος»;
Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης συγκρότησαν τη δική τους κυβέρνηση υπό την πρώην υπουργό Εξωτερικών Ρόζα Οτουνμπάγεβα, η οποία ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη «σημαντική της στήριξη» και δήλωσε ότι σύντομα θα στείλει απεσταλμένους στη Μόσχα για συνομιλίες.
Η αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση δηλώνει ότι θεωρεί τη Ρωσία ως «τον πλέον σημαντικό στρατηγικό της εταίρο» και ζήτησε ήδη από τη Μόσχα στρατηγική και οικονομική βοήθεια.
Αντιπολιτευόμενος ηγέτης, ο οποίος έχει αναλάβει στη νέα κυβέρνηση τον τομέα των συνταγματικών υποθέσεων, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Ρωσία «έπαιξε το ρόλο της στην εκδίωξη του Μπακίγεφ».
«Είδατε τη χαρά της Ρωσίας όταν είδε τον Μπακίγεφ να φεύγει. Οπότε τώρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συντομευθεί η διάρκεια της παρουσίας της αμερικανικής αεροπορικής βάσης στο Κιργιστάν» ανέφερε ο Ομουρμπέκ Τακεμπάγεφ δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της νέας κυβέρνησης.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε την Τετάρτη ότι η Μόσχα είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στην αναταραχή, ήταν όμως ο πρώτος ξένος ηγέτης που αναγνώρισε την Ρόζα Οτουνμπάγεβα ως νέα πρόεδρο της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας και επικοινώνησε τηλεφωνικώς μαζί της.
Δεν παραιτείται ο Μπακίγεφ
Από την πλευρά του ο ανατραπείς πρόεδρος του Κιργιστάν Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υποβάλει παραίτηση, παραδέχεται όμως ότι έχει χάσει τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας και δηλώνει πως «ελπίζει να μην βρίσκεται η Ρωσία πίσω από την αναταραχή».
«Δεν μπορώ να πω ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από αυτό. Δεν θέλω να το πω αυτό, δεν θέλω να το πιστέψω» δηλώνει μιλώντας στο Reuters.
Ο Μπακίγεφ έχει καταφύγει σε πόλη του νότιου Κιργιστάν. «Είμαι εκλεγμένος αρχηγός της χώρας και δεν αναγνωρίζω την ήττα. Δεν σκοπεύω να παραιτηθώ από τη θέση του προέδρου» αναφέρει, ωστόσο δηλώνει πρόθυμος να συνομιλήσει με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.
Η αμερικανική βάση
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν λάβει θέση σχετικά με τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης. Συνεργάτες του Μπαράκ Ομπάμα ανέφεραν ότι δεν θεωρούν τις εξελιξεις «αντι-αμερικανικό πραξικόπημα» ή «πραξικόπημα που υποκινήθηκε από τη Ρωσία».
Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την Πέμπτη τη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας του Κιργιστάν που προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων διαδηλτών, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στη χώρα και επισήμανε ότι προσβλέπει στην επιστροφή του Κιργιστάν «στο δρόμο της δημοκρατίας».
Ως προς τη λειτουργία της αεροπορικής βάσης στο Μανάς -καίριας σημασίας για την τροφοδοσία των στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν- το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δεν έχει πληγεί απο την πολιτική ανατροπή και λαμβάνουν χώρα περιορισμένες επιχειρήσεις.
Η Ρωσία, πάντως, καθιστά σαφές ότι θέλει στο Κιργιστάν να υπάρχει μόνο μία στρατιωτική βάση -η δική της.
Ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος τόνισε την Πέμπτη ότι ο Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ δεν εκπλήρωσε την υπόσχεσή του να κλείσει την αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη χώρα της κεντρικής Ασίας.
«Στο Κιργιστάν θα πρέπει να υπάρχει μόνο μία βάση. Ρωσική» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος αξιωματούχος από την Πράγα όπου βρέθηκαν την Πέμπτη οι πρόεδρο ΗΠΑ και Ρωσίας, Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για την ιστορική υπογραφή της νέας συνθήκης START για τη μείωσε των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...