Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Εξερράγη και το δεύτερο ηφαίστειο στην Ισλανδία

Εξερράγη και το δεύτερο ηφαίστειο στην Ισλανδία. Σύμφωνα μάλιστα με τα τοπικά μέσα, ένα μεγάλο σύννεφο καπνού ξεχύθηκε από το ηφαίστειο Heklaενώ από το ηφαίστειο Eyjafjallajökull συνεχίζει να βγαίνει καπνός και λάβα σε μικρότερη όμως ποσότητα.

Στο μεταξύ, βοριάδες θα φέρουν την ηφαιστειακή τέφρα, που προήλθε από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία, στη χώρα μας. Μάλιστα θα μας επισκεφτεί για δύο μέρες, μόνο αύριο και μεθαύριο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΜΥ, το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο εκτιμά ότι αύριο Τρίτη 20/04/2010 και μεθαύριο Τετάρτη 21/04/2010 στη βορειοδυτική και κεντρική Ευρώπη, την Ιταλία και τα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι οι οποίοι ενδεχομένως να μεταφέρουν ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία προς την περιοχή μας. Ωστόσο, από την Πέμπτη 22/04/2010 οι άνεμοι στην κεντρική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια θα στραφούν σε δυτικούς - νοτιοδυτικούς και οι όποιες ποσότητες τέφρας φτάσουν τελικά στην περιοχή μας, θα απομακρυνθούν από τη χώρα.

Οι υπουργοί Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έκτακτή τηλεδιάσκεψη που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας, συμφώνησαν να άρουν από την Τρίτη 20/4 τους περιορισμούς στις πτήσεις εμπορικών αεροσκαφών. Η συμφωνία προβλέπει κυρίως τη συρρίκνωση των ζωνών απαγόρευσης πτήσης. Θα επιτρέπεται δηλαδή στις εταιρείες να πετούν τα αεροσκάφη τους εάν το νέφος της σκόνης που εκλύεται από το ηφαίστειο δεν είναι πολύ πυκνό.

Ήδη ο βέλγος υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος του Βελγίου θα ανοίξει σταδιακά από την Τρίτη το πρωί στις 08.00 π.μ. (06.00 GMT), ενώ ανακοίνωση του γραφείου του γάλλου πρωθυπουργού αναφέρει ότι η Γαλλία σχεδιάζει να ανοίξει εκ νέου σταδιακά τα αεροδρόμιά της από τις 8 το πρωί -τοπική ώρα- της Τρίτης και να δημιουργήσει αεροδιάδρομους για το Παρίσι, προκειμένου να διευκολύνει την κρίση στις μεταφορές.

Επιπλέον, η αεροπορική εταιρία AirFrance εκτίμησε ότι οι πληροφορίες για το κλείσιμο των αεροδρομίων της Γαλλίας ήταν «ανεπαρκείς» και ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε χωρίς κανένα επεισόδιο πέντε δοκιμαστικές πτήσεις, «με στόχο την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων του νέφους της τέφρας στα αεροπλάνα της».

Δύο από τις πτήσεις πραγματοποιήθηκαν με AirbusA320 στη νοτιο-δυτική Γαλλία και τρεις με Boeing 777 από τη Μασσαλία (νότια) και στην Τουλούζη (νοτιοδυτικά), στο αεροδρόμιο Roissyστο Παρίσι.

Στην Ελλάδα, έχουν συνολικά ματαιωθεί περισσότερες από 340 πτήσεις ενώ περισσότερες από 63 χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί και περίπου επτά εκατομμύρια επιβάτες σε όλο τον κόσμο ζουν μία πραγματική «οδύσσεια», καθώς παραμένουν για μέρες στα αεροδρόμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...