Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Με βόμβα - μαϊμού το FBI παγίδεψε 19χρονο Σομαλό...

Ψεύτικη ήταν η βόμβα που υποτίθεται ότι υπήρχε στο φορτηγάκι, το οποίο ο 19χρονος Σομαλός Μοχάμεντ Οσμάν Μοχαμούντ ετοιμαζόταν να ανατινάξει στην τελετή φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Όρεγκον, όπως ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές αρχές.

Την υποτιθέμενη βόμβα είχε δώσει στο νεαρό το FBI που τον παρακολουθούσε από καιρό για τις επαφές του με πρόσωπα εκτός ΗΠΑ, τα οποία πιστεύεται ότι συνδέονται με τρομοκρατικές ενέργειες.

Όπως έγινε γνωστό, τον Αύγουστο του 2009 ο Μοχαμούντ αντάλλασσε e-mail με σύνδεσμο στο εξωτερικό που πιστεύεται ότι είχε αναμιχθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες. Ο σύνδεσμος αυτός εντοπίστηκε σε επαρχία του βορειο-δυτικού Πακιστάν.

Ο Μοχαμούντ σχεδίαζε τον Δεκέμβριο του 2009 να μεταβεί στο Πακιστάν για να ενταχθεί στη τζιχάντ και τους μήνες που ακολούθησαν ο νεαρός έκανε πολλές άκαρπες, ωστόσο, προσπάθειες να έλθει σε επαφή με τον σύνδεσμο.

Τον περασμένο Ιούνιο πράκτορες του FBI ήλθαν σε επαφή μαζί του μέσω e-mail εμφανιζόμενοι ως συνεργάτες του συνδέσμου στο Πακιστάν. Τον Ιούλιο ο Μοχαμούντ και ένας πράκτορας του FBI συναντήθηκαν στο Πόρτλαντ, με τον 19χρονο Σομαλό να εκφράζει την επιθυμία του να ενταχθεί στον ιερό πόλεμο κατά των απίστων και να υποδεικνύει ως πιθανό στόχο το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Πόρτλαντ.

«Ο εκρηκτικός μηχανισμός που ο Μοχαμούντ επρόκειτο να πυροδοτήσει ήταν στην πραγματικότητα ακίνδυνος, ωστόσο η απειλή ήταν απολύτως πραγματική.Η έρευνά μας έδειξε ότι ο Μοχαμούντ ήταν εντελώς αποφασισμένος να πραγματοποιήσει επίθεση ευρείας κλίμακας», δήλωσε ο Αρθουρ Μπάλιζαν, πράκτορας του FBI στο Ορεγκον.

Ο Μοχαμούντ αναμένεται να προσαχθεί τη Δευτέρα ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Πόρτλαντ, με την κατηγορία της απόπειρας χρήσης όπλου μαζικής καταστροφής. Εάν καταδικαστεί με την κατηγορία αυτή, η ανώτατη ποινή που αντιμετωπίζει είναι ισόβια κέθειρξη και πρόστιμο 250.000 δολαρίων.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...