Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες κατά την απελευθέρωση των ομήρων σε εκκλησία της Βαγδάτης

Έπειτα από έφοδο της ιρακινής αστυνομίας, απελευθερώθηκαν οι όμηροι που κρατούνταν σε καθολική εκκλησία της Βαγδάτης από ένοπλους. Οι δράστες είναι νεκροί, σύμφωνα με δηλώσεις Ιρακινών και Αμερικανών αξιωματούχων. Νεκροί είναι επίσης 25 όμηροι και επτά αστυνομικοί ενώ υπάρχουν δεκάδες τραυματίες. 

"Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε και απελευθερώσαμε τους ομήρους", δήλωσε ο ταξίαρχος 'Αλι Ιμπραχίμ, διοικητής της ομοσπονδιακής αστυνομίας στη νοτιοανατολική Βαγδάτη.

Κατά την έφοδο της αστυνομίας, οι πέντε ένοπλοι, επτά αστυνομικοί και 25 όμηροι σκοτώθηκαν, ενώ τουλάχιστον 30 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πηγές των ιρακινών υπουργείων Εσωτερικών και Άμυνας.

Η ομάδα των πέντε ενόπλων φορούσε γιλέκα με εκρηκτικά όταν εισέβαλε στην καθολική εκκλησία, που είναι από τις μεγαλύτερες της Βαγδάτης, κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας.

Το γεγονός της αστυνομικής εφόδου στην εκκλησία επιβεβαίωσαν Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι παρακολουθούσαν την επιχείρηση απελευθέρωσης από κάμερες σε ελικόπτερα που πραγματοποιούσαν πτήσεις πάνω από την περιοχή.

"Τρεις εκρήξεις ακούστηκαν και οι δυνάμεις μας περικύκλωσαν την περιοχή. Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στην εκκλησία", δήλωσε ο στρατηγός Κάσεμ Άτα, εκπρόσωπος της Διοίκησης Επιχειρήσεων της Βαγδάτης.

Πηγές της αστυνομίας ανέφεραν ότι δύο φρουροί ασφαλείας σκοτώθηκαν κατά την επίθεση των ενόπλων, η οποία άρχισε με μια ισχυρή έκρηξη.

Οι ένοπλοι δεν κατάφεραν να μπουν στο Χρηματιστήριο στο οποίο επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν επίθεση νωρίτερα, καθώς έφθανε στο σημείο μεγάλος αριθμός των δυνάμεων ασφαλείας. Στη συνέχεια ανατίναξαν ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο προκαλώντας τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων. Έπειτα οι ένοπλοι έτρεξαν με κατεύθυνση την εκκλησία.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι δήλωσε το βράδυ της Κυριακής, ότι ελπίζει σε μια "ταχεία και χωρίς βία λύση" της ομηρείας πιστών και δύο ιερέων από τους ένοπλους. "Είναι μια πολύ λυπηρή κατάσταση που επιβεβαιώνει το δύσκολο περιβάλλον στο οποίο ζουν οι χριστιανοί σ' αυτή τη χώρα", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το θέμα αυτό εξετάστηκε εκτενώς κατά τη σύνοδο για τη Μέση Ανατολή που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αγία Έδρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...