Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

H Μαλάλα Γιουσουφζάι, ξανά υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης

Υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης θα είναι και πάλι η Πακιστανή έφηβη Μαλάλα Γιουσουφζάι, η οποία έχει γίνει σύμβολο του αγώνα για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Οι βουλευτές του νορβηγικού Εργατικού Κόμματος Φρέντι ντε Ρούιτερ και Μάγκνε Ρόμετφαϊτ, που την πρότειναν, είπαν ότι η 16χρονη δικαιούται το βραβείο "για τη θαρραλέα υποστήριξή της στο δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση".

"Η εμπλοκή της ήταν τόσο απειλητική για τις εξτρεμιστικές δυνάμεις που προσπάθησαν να την σκοτώσουν", προσθέτουν οι δύο βουλευτές στην ανακοίνωσή τους που μεταδόθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο NTB.


Το 2012 η Μαλάλα πυροβολήθηκε στο κεφάλι από άνδρες των Ταλιμπάν ενώ επέστρεφε στο σπίτι της από το σχολείο όπου φοιτούσε. Επέζησε και μεταφέρθηκε στη Βρετανία για αποκατάσταση. Έκτοτε ζει εκεί μαζί με την οικογένειά της, καθώς έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή της. Την Τετάρτη δύο άλλοι Νορβηγοί βουλευτές ανακοίνωσαν ότι πρότειναν για το Νόμπελ Ειρήνης τον Έντουαρντ Σνόουντεν, τον πρώην τεχνικό σύμβουλο των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ο οποίος αποκάλυψε πληροφορίες για τις παρακολουθήσεις ηγετών και χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Το 2013 το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ). Δικαίωμα υποβολής προτάσεων για το Νόμπελ Ειρήνης, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, έχουν βουλευτές, πανεπιστημιακοί, πρώην Νομπελίστες καθώς και νυν και πρώην μέλη της Επιτροπής Νόμπελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...