Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λιβύη

Το πανό αναγράφει "πολιτική ανυπακοή" από τη διαδήλωση που έγινε στη Βεγγάζη το Νοέμβριο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Λιβύη το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο, το λιβυκό κοινοβούλιο, μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στα νότια και τις εντεινόμενες φήμες ότι στις ταραχές εμπλέκονται υποστηρικτές του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.


Το Κογκρέσο έλαβε την απόφαση αυτή σε έκτακτη συνεδρίασή του με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης την κατάσταση στη Σέμπχα, στα νότια, όπου εδώ και πολλές ημέρες σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων φυλών, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Άλι Ζεϊντάν.


Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν και σήμερα, μετά από αρκετές ημέρες σχετικής ηρεμίας, όταν μια ένοπλη ομάδα έθεσε υπό τον έλεγχό της μια στρατιωτική βάση στην περιοχή αυτή. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, η ομάδα αυτή αποτελείται από υποστηρικτές του παλαιού καθεστώτος οι οποίοι προσπαθούν να επωφεληθούν από τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στην πόλη.

Αργά απόψε, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Αμπντεραζάκ αλ Σεμπάχι είπε ότι ο στρατός έχει ανακαταλάβει τη στρατιωτική βάση του Ταμενχάντ. Πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες καταδιώκουν τους ενόπλους που προσπαθούν να διαφύγουν στην έρημο και έκανε λόγο για "αεροπορικές επιδρομές" εναντίον "ορισμένων στόχων", χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

"Τους ξέρουμε και θα τους κυνηγήσουμε όπου κι αν πάνε", πρόσθεσε αναφερόμενους στους ενόπλους.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν πολλές φήμες που κάνουν λόγο για εμφάνιση υποστηρικτών του καθεστώτος του Καντάφι σε ορισμένες πόλεις δυτικά της Τρίπολης, όπως στην Ουερσεφάνα και το Αλ-Ατζίλετ. Στο Facebook αναρτήθηκαν και σχετικές φωτογραφίες, η αυθεντικότητα των οποίων δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί.

Ο Ζεϊντάν προειδοποίησε ότι οι φήμες έχουν ως στόχο "να προκαλέσουν κρίση στη χώρα" και διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο στη Σέμπχα καθώς οι ένοπλοι δεν ελέγχουν την πόλη, ούτε το πολιτικό αεροδρόμιο. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα σταλούν στην πόλη αυτή ενισχύσεις, ομάδες αποτελούμενες από πρώην αντάρτες.

Καθώς στη χώρα δεν υπάρχει επαγγελματικός στρατός, οι αρχές καταφεύγουν συχνά στους πρώην αντάρτες που πολέμησαν και ανέτρεψαν το καθεστώς του Καντάφι, τον Οκτώβριο του 2011, ζητώντας τους να αποκαταστήσουν την τάξη.

Στη νότια Λιβύη σημειώνονται συχνά πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ Αράβων και ημινομάδων Τούμπου. Το 2012 σκοτώθηκαν περίπου 150 άνθρωποι προτού οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν μια εκεχειρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...