Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Το Ισραήλ απέτισε φόρο τιμής στον Σαρόν

Το Ισραήλ απέτισε φόρο τιμής στον πρώην πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, έναν άνθρωπο που δοξάζεται ως ήρωας πολέμου στην πατρίδα του, αλλά θεωρείται εγκληματίας πολέμου από πολλούς στον αραβικό κόσμο.


Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ συμμετείχαν στην επίσημη τελετή μπροστά από το ισραηλινό κοινοβούλιο, όπου το φέρετρο του Σαρόν ήταν τυλιγμένο με τη σημαία του Ισραήλ μέσα στη χειμωνιάτικη λιακάδα.


“Συνοδεύουμε σήμερα στον στην τελευταία κατοικία του ένα στρατιώτη, έναν εξαιρετικό στρατιώτη, ένα διοικητή που ήξερε πώς να κερδίζει”, δήλωσε ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες.

Ο 85χρονος Σαρόν απεβίωσε το Σάββατο αφού πέρασε τα οκτώ τελευταία χρόνια της ζωής του ακίνητος σ’ ένα κρεβάτι νοσοκομείου, έχοντας πέσει σε κώμα έπειτα από εγκεφαλικό.

Ο θάνατός του άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για την κληρονομιά του, με τους αντιπάλους του να καταγγέλλουν την ανελέητη συμπεριφορά του σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και τους φίλους του να τον εγκωμιάζουν ως μια στρατηγική ιδιοφυΐα που είχε καταπλήξει τον κόσμο το 2005 αποσύροντας τα ισραηλινά στρατεύματα και τους εποίκους από τη Λωρίδα της Γάζας, ένα παλαιστινιακό έδαφος στο νότο.

“Η ασφάλεια του λαού του ήταν πάντα η αποστολή του Αρίκ — μια απαραβίαστη δέσμευση για το μέλλον των εβραίων, σε 30 ή σε 300 χρόνια από τώρα”, δήλωσε ο Μπάιντεν χρησιμοποιώντας ένα προσωνύμιο του Σαρόν.

Δεν υπήρξε άμεση αναφορά σε μερικά από τα επίμαχα ζητήματα που συνδέθηκαν στη διάρκεια των ετών με το όνομα του Σαρόν, παρόλο που στον επικήδειο που εκφώνησε ο Μπλερ δήλωσε πως ο άνθρωπος ο οποίος ήταν ευρέως γνωστός στη χώρα του ως “μπουλντόζα”, άφησε “στο πέρασμά του σημαντικά συντρίμμια”.

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε απλώς στα “λάθη” του λέγοντας: “Η Ιστορία θα κρίνει επίσης ότι έζησε σε περίπλοκους καιρούς σε μια πολύ περίπλοκη γειτονιά”.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως αξιωματούχοι έφθασαν για την κηδεία από 21 χώρες, κυρίως από την Ευρώπη, αλλά δεν ανέφεραν αντιπροσωπείες από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική ή τη Λατινική Αμερική.

Μετά την επιμνημόσυνη τελετή στο κοινοβούλιο, η σορός του Σαρόν επρόκειτο να μεταφερθεί με στρατιωτικό όχημα στο αγρόκτημα της οικογένειας στο νότιο Ισραήλ, σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από τη Γάζα, για την ταφή.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την προσήλωση του πρώην ηγέτη στην ασφάλεια του Ισραήλ.

“Ο Αρίκ καταλάβαινε ότι σε θέματα που αφορούν την ύπαρξή και την ασφάλειά μας, πρέπει να είμαστε σταθεροί”, δήλωσε ο Νετανιάχου.

“Το Ισραήλ θα συνεχίσει να μάχεται την τρομοκρατία. Το Ισραήλ θα συνεχίσει να πασχίζει για την ειρήνη, προστατεύοντας παράλληλα την ασφάλειά μας. Το Ισραήλ θα ενεργήσει με κάθε τρόπο για να μην εξοπλισθεί το Ιράν με πυρηνικά όπλα”, τόνισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ούτε ο Νετανιάχου ούτε ο Πέρες αναφέρθηκαν στον πόλεμο του Λιβάνου ή στην απαγκίστρωση από τη Γάζα, που έδειξαν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να άρει την κατοχή του στα Παλαιστινιακά Εδάφη εφόσον έχει αποφασιστική ηγεσία. Τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Μπλερ χαιρέτισαν την αποχώρηση.

Ωστόσο ένας από τους φίλους του Σαρόν, ο ηγέτης των εποίκων Ζεέβ Χεβέρ, κατέστησε σαφές ότι μερικοί Ισραηλινοί αισθάνθηκαν πληγωμένοι.

“Η αποδέσμευσή σου, στα δύο τελευταία χρόνια της θητείας σου, από την οδό που είχαμε περπατήσει μαζί ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και οδυνηρή”, είπε προς τους πενθούντες.

Ο στρατηγός Σαρόν ετάφη με στρατιωτικές τιμές στο οικογενειακό αγρόκτημά του στο νότιο Ισραήλ, όχι μακριά από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Την επιθυμία να ταφεί εκεί, δίπλα στη δεύτερη σύζυγό του, την Λίλι, είχε εκφράσει ο ίδιος. Οι δύο γιοι του, ο Γκιλάντ και ο Όμρι, καθώς και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Μπένι Γκαντς, θα εκφωνήσουν τους επικήδειους.

Δεδομένης της εγγύτητας της Γάζας που ελέγχεται από το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, ο στρατός, οι υπηρεσίες ασφαλείας και η αστυνομία έχουν αποστείλει ενισχύσεις στον τομέα όπου βρίσκεται το αγρόκτημα, αυξάνοντας παράλληλα το επίπεδο ετοιμότητας από φόβο μήπως εκτοξευθούν ρουκέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...