Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Συμβαίνουν και στη... Βρετανία: Απεργίες εκπαιδευτικών

Σε απεργίες προχωρούν μέσα στον Οκτώβρη οι Βρετανοί εκπαιδευτικοί σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο σύστημα σύνδεσης των μισθών με την αποδοτικότητα και απειλούν να οργανώσουν πανεθνική απεργία πριν τα Χριστούγεννα.


Τα σωματεία Nasuwt και NUT, που εκπροσωπούν εννέα στους δέκα εκπαιδευτικούς, ανακοίνωσαν πως οι καθηγητές σε τέσσερις περιφέρειες της κεντρικής και ανατολικής Αγγλίας θ' απεργήσουν την 1η Οκτωβρίου και στις 17 Οκτωβρίου θ' απεργήσουν οι εκπαιδευτικοί σε άλλες 4 περιφέρειες, κυρίως στα νότια του Λονδίνου.

Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται εναντίον της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που θέτει σε εφαρμογή με την έναρξη του σχολικού έτους ο υπουργός Παιδείας Μάικλ Γκόουβ, που επιτρέπει στους διευθυντές των σχολικών μονάδων να μεταβάλλουν το μισθό των εκπαιδευτικών βάσει της αξιολόγησης της απόδοσής τους και καταργεί το εθνικό σύστημα που προβλέπει αυτόματες αυξήσεις με γνώμονα την αρχαιότητα του εκπαιδευτικού.

Οι δύο συνδικαλιστικές ενώσεις, διαμαρτύρονται επιπλέον για τη μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος συντάξεων, που επηρεάζει και τους εκπαιδευτικούς.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το νέο σύστημα «επιτρέπει να αμείβονται καλύτερα οι καλοί καθηγητές» και πως «θα βοηθά τα σχολεία της χώρας να προσλαμβάνουν τους καλύτερους καθηγητές». Τα σωματεία θεωρούν ότι το σύστημα θα εξαρτάται από «υποκειμενικές, άδικες, αποφάσεις και διακρίσεις» και πως θα βασίζεται κυρίως «στις προσωπικές απόψεις του επικεφαλής της εκπαιδευτικής μονάδας».

Ο υπουργός δήλωσε πως δεν βλέπει καμία «δικαιολογία» για τις απεργιακές κινητοποιήσεις, προσθέτοντας πως είναι έτοιμος να συζητήσει με τους εκπαιδευτικούς «για να τους αποδείξει τη λανθασμένη τους προσέγγιση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...