Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Οι ειδικοί του ΟΗΕ ερευνούν δεκάδες καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι ελπίζει να είναι σε θέση να παρουσιάσει την τελική έκθεσή του "ίσως στα τέλη Οκτωβρίου".


Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που βρίσκονται στη Συρία για να ερευνήσουν τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων στη χώρα αυτή αναχώρησαν σήμερα το απόγευμα από το ξενοδοχείο τους στη Δαμασκό προς άγνωστη κατεύθυνση, όπως ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι ειδικοί του Οργανισμού, που έφτασαν στη Δαμασκό την Τετάρτη, έφυγαν από το ξενοδοχείο με τρία οχήματα, χωρίς να μπορέσουν οι δημοσιογράφοι να τους θέσουν ερωτήσεις. Στόχος τους είναι να ερευνήσουν 13-14 καταγγελίες που έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές, από το καθεστώς και από τους αντάρτες, για χρήση χημικών όπλων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ τους.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ Όκε Σέλστρεμ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι ελπίζει να είναι σε θέση να παρουσιάσει την τελική έκθεσή του "ίσως στα τέλη Οκτωβρίου".

Οι εμπειρογνώμονες ερεύνησαν αρχικά την επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό και από την οποία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 1.500 άνθρωποι. Στην έκθεσή τους που δημοσιοποιήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου συμπεραίνουν ότι έγινε χρήση, σε μεγάλη κλίμακα, του νευροτοξικού αερίου σαρίν, χωρίς όμως να επιρρίψουν ευθύνες στη μία ή την άλλη πλευρά.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι Telesur της Βενεζουέλας επανέλαβε τη δέσμευση του καθεστώτος να καταστρέψει τα χημικά όπλα που διαθέτει. Την ίδια ώρα η διεθνής κοινότητα επικεντρώνεται στην έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της Συρίας. Σύμφωνα με διπλωμάτες, τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα) έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία για "τα βασικά σημεία" της απόφασης αυτής.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε εξάλλου σήμερα ότι Ουάσινγκτον και Πεκίνο συμφωνούν στην έκδοση μιας "δεσμευτικής απόφασης" για τον αφοπλισμό της Συρίας. "Οι δύο υπουργοί συμφωνούν απολύτως" ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μια τέτοια απόφαση και ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να ενεργήσει γρήγορα, είπε η πηγή αυτή μετά τη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι και ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι.

Στη Δαμασκό, μία οβίδα όλμου έπληξε το πρωί το προξενείο του Ιράκ, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία γυναίκα και να τραυματιστούν άλλα τρία άτομα. Ένας διπλωμάτης εξήγησε ότι κανένα από τα θύματα δεν εργαζόταν στο προξενείο αλλά ήταν όλοι τους Ιρακινοί πολίτες που βρίσκονταν στην αίθουσα αναμονής περιμένοντας την έκδοση εγγράφων.

Το προξενείο του Ιράκ απέχει 100 μέτρα από την πρεσβεία της χώρας και βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με την πρεσβεία της Κίνας στη συνοικία Μάλκι, στα βορειοδυτικά προάστια της Δαμασκού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...