Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Ναϊρόμπι: «Υπό τον έλεγχο της Αστυνομίας το εμπορικό κέντρο»

Αστυνομικοί και μέλη των σωστικών συνεργείων που βρίσκονταν κοντά στο εμπορικό κέντρο, αντιδρούν στις εκρήξεις που ακούστηκαν κατά την επιχείρηση της αστυνομίας

«Υπό τον έλεγχο της κενυατικής αστυνομίας» είναι πλέον το εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι, δύο ημέρες μετά την εισβολή ισλαμιστών τρομοκρατών, οι οποίοι σκότωσαν τουλάχιστον 69 άτομα.


Συγκεκριμένα, λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας, οι ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας εισέβαλαν στο κτίριο, εξουδετερώνοντας τους δράστες και απελευθερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των ομήρων.

«Σχεδόν όλοι οι όμηροι έχουν απελευθερωθεί, ενώ δύο από τους δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας Τζόζεφ Όλε Λένκου, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον αριθμό των ομήρων στο εμπορικό κέντρο.

«Έχουμε πλήρως τον έλεγχο της κατάστασης. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» συνέχισε.

Ο υπουργός διευκρίνισε επίσης ότι οι δράστες της επίθεσης προκάλεσαν την πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο, βάζοντας φωτιά σε στρώματα από ένα σουπερμάρκετ για λόγους αντιπερισπασμού.

«Οι δράστες προέρχονται από διάφορες χώρες» δήλωσε παράλληλα ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των Ενοπλων δυνάμεων της χώρας, χωρίς να αποκαλύψει τις χώρες αυτές.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, κατά την επιχείρηση, σημειώθηκαν σειρά από εκρήξεις, καταιγισμός πυρών και κινήσεις καμουφλαρισμένων ανδρών των κενυατικών αρχών.

Οπως δήλωσε αξιωματούχος της κενυατικής αστυνομίας, οι ειδικές δυνάμεις μπήκαν στο χώρο από την οροφή, αιφνιδιάζοντας τους ισλαμιστές ενόπλους.

Κατά την επίθεση του Σαββάτου, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 69 άτομα, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων 63, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ο κενυατικός Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος δημοσιοποίησε για πρώτη φορά μια εκτίμηση για τους αγνοούμενους.

«Ο απολογισμός στις 11:22 είναι 69 νεκροί ενώ στον Ερυθρό Σταυρό έχει επισημανθεί επίσης πως υπάρχουν 63 αγνοούμενοι», ανακοίνωσε ο οργανισμός στο Twitter. Σε ένα προηγούμενο απολογισμό αναφέρονταν 68 νεκροί και σχεδόν 200 τραυματίες.

Τα ξημερώματα ακούστηκαν εκ νέου εκρήξεις και πυροβολισμοί στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι, όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι δυνάμεις ασφαλείας της Κένυας εξαπέλυσαν επίθεση για να εξουδετερώσουν τους ενόπλους ισλαμιστές που έχουν οχυρωθεί σε αυτό πάνω από 40 ώρες, κρατώντας ομήρους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις μετά από έντονα πυρά που διήρκεσαν 15 λεπτά.

Νωρίτερα, ο στρατός της Κένυας ανακοίνωσε ότι οι όμηροι είναι πλέον λιγότεροι από 10.

«Οι άνθρωποι που κρατούνται ακόμα όμηροι είναι λιγότεροι από 10», δήλωσε ο συνταγματάρχης Σάιρους Ογκούνα, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα σχετικά με το πότε θα ολοκληρωθεί η επιχείρηση.
Δεν ανέφερε επίσης αν η αστυνομία έχει προβεί σε συλλήψεις των ενόπλων. «Οι περισσότεροι από τους ομήρους έχουν απελευθερωθεί και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κένυας έχουν ανακτήσει τον έλεγχο των περισσοτέρων τμημάτων του κτηρίου », δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό KTN. Είπε επίσης ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: δεν θα υπάρξουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τους τρομοκράτες.

Ο πρόεδρος της χώρας, Ουχούρου Κενυάτα, ένας ανιψιός του οποίου σκοτώθηκε κατά την επίθεση, ορκίστηκε ότι θα κρατήσει μια σταθερή θέση σε αυτό που χαρακτήρισε «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» στη Σομαλία και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις της Κένυας κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την αιματηρή τραγωδία.

«Διαβεβαιώνω του Κενυάτες ότι οι πιθανότητες να εξουδετερώσουμε με επιτυχία τους τρομοκράτες είναι με το μέρος μας. Οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν αυστηρά», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...