Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Ψήφος διαμαρτυρίας από τους Πορτογάλους στις δημοτικές εκλογές

Οι Πορτογάλοι ψηφοφόροι επέλεξαν να τιμωρήσουν τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό, όπως δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις αφού έκλεισαν οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές στη χώρα, ενώ η σοσιαλιστική αντιπολίτευση φαίνεται να διατηρεί την πρωτεύουσα Λισαβόνα.

Ο απερχόμενος σοσιαλιστής δήμαρχος της Λισαβόνας Αντόνιο Κόστα επανεξελέγη για τρίτη θητεία με μεγάλη διαφορά από τον υποψήφιο που υποστήριζε ο κυβερνητικός συνασπισμός Φερνάντο Σεάρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Ο Κόστα, 52 ετών, φαίνεται ότι λαμβάνει μεταξύ 51% και 55% των ψήφων έναντι 21% με 24% για τον Σεάρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Καθολικού Πανεπιστημίου για λογαριασμό της κρατικής τηλεόρασης RTR. Η δημοτικότητα του δημάρχου της Λισαβόνας σημείωσε σαφή άνοδο σε σχέση με το ποσοστό του 44% που είχε κερδίσει στις εκλογές του 2009.

Εξάλλου το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (PSD) του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο έχασε και το Πόρτο, μεγάλη πόλη στο βορρά, όπου ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ρούι Μορέιρα έκανε την έκπληξη και επικράτησε του υποψηφίου του PSD Λουίς Φιλίπε Μενέζες και του σοσιαλιστή υποψηφίου Μανουέλ Πιζάρο.

Ο Μορέιρα που υποστηριζόταν από το συντηρητικό Δημοκρατικό Κοινωνικό Κέντρο (CDS), μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία από το 2011, λαμβάνει 36% με 40% των ψήφων, έναντι 22% με 25% του Μενέζες και 21% με 24% του Πιζάρο.

Οι τάσεις αυτές επιβεβαιώνονται και από τις προβλέψεις του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου SIC.

Τα μέσα δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής καμία πρόβλεψη για τα αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...