Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ιβανόφ: Η Μόσχα μπορεί να αλλάξει θέση με τη Συρία αν ο Άσαντ «εξαπατά»

Η Ρωσία περιμένει ότι θα γνωρίζει μέσα σε μια εβδομάδα πού βρίσκονται όλα τα χημικά όπλα του Άσαντ, αν και θα χρειαστούν δύο ως τρεις μήνες για να αποφασισθεί πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την καταστροφή τους, είπε


Η Ρωσία μπορεί να σταματήσει να υποστηρίζει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ αν αντιληφθεί ότι αυτός «εξαπατά», δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Σεργκέι Ιβανόφ αφού η Δαμασκός παρέδωσε, όπως αναμενόταν, τον κατάλογο του χημικού οπλοστασίου της στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

«Αυτό που λέω είναι προς το παρόν θεωρητικό και υποθετικό, αλλά σε περίπτωση που έχουμε κάποια στιγμή τη βεβαιότητα ότι ο Άσαντ εξαπατά, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τη θέση μας», δήλωσε ο Ιβανόφ σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, στη διάρκεια ενός συνεδρίου στη Στοκχόλμη οργανωμένο από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS).

Ο ίδιος επανέλαβε την αντίθεση της Ρωσίας σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, λέγοντας ότι μια τέτοια δράση το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν να βοηθήσει μαχητές που συνδέονται με την αλ-Κάιντα.

«Σε περίπτωση εξωτερικής στρατιωτικής ανάμιξης η αντιπολίτευση θα έχανε κάθε ενδιαφέρον για τις διαπραγματεύσεις, καθώς θα θεωρούσε πως οι ΗΠΑ θα βομβαρδίσουν το καθεστώς ως τα θεμέλιά του, όπως έκαναν στη Λιβύη, προσφέροντάς τους έναν εύκολο δρόμο προς τη νίκη», δήλωσε ο Ιβανόφ όπως αναφέρουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ρωσία περιμένει ότι θα γνωρίζει μέσα σε μια εβδομάδα πού βρίσκονται όλα τα χημικά όπλα του Άσαντ, αν και θα χρειαστούν δύο ως τρεις μήνες για να αποφασισθεί πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την καταστροφή τους. Υπογράμμισε όμως επίσης πως ο τακτικός συριακός στρατός δεν ελέγχει το σύνολο της χώρας.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι (ο Άσαντ) δεν ελέγχει όλη τη (συριακή) επικράτεια. Δεν ξέρουμε ακόμη πού βρίσκονται γεωγραφικά όλα τα αποθέματα των χημικών όπλων. Πιστεύω πως αυτό θα ξεκαθαριστεί μέσα σε μια εβδομάδα», δήλωσε ο προσωπάρχης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...