Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Κλυδωνισμοί στις αγορές από το πολιτικό χάος στην Ιταλία

Διχασμένο το κόμμα του Μπερλουσκόνι με την σκληρή γραμμή του Καβαλιέρε


Έντονο εκνευρισμό στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές προκαλεί το πολιτικό χάος στην Ιταλία μετά την απόφαση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση και την κίνηση του πρωθυπουργού, Ενρίκο Λέτα, να ζητήσει μεθαύριο ψήφο εμπιστοσύνης .

Την ίδια ώρα, το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εμφανίζεται διχασμένο καθώς η απόφαση του Καβαλιέρε να αποσύρει τους υπουργούς του απειλώντας την κυβερνητική συνοχή, έχει δημιουργήσει δύο "στρατόπεδα": Αυτοί που συντάσσονται με την σκληρή γραμμή Μπερλουσκόνι και αυτοί που αποστασιοποιούνται από τον αδίστακτο Καβαλιέρε.

Ολα τα βλέμματα πάντως είναι στραμμένα σήμερα το απόγευμα στην συνεδρίαση των βουλευτών και των γερουσιαστών του κόμματος του Μπερλουσκόνι (PdL).

Καθώς πλησίαζε η απόφαση για το εάν θα αποπεμφθεί από τη Γερουσία μετά την αμετάκλητη δικαστική του καταδίκη (αναμένεται την Παρασκευή), ο Καβαλιέρε είχε αρχίσει να απειλεί όλο και σαφέστερα την κυβέρνηση με απόσυρση της στήριξης του PdL -και το κόμμα φαίνεται ότι ταλαντευόταν μεταξύ των «γερακιών», που επιδώκουν ρήξη ελπίζοντας σε ενίσχυση στις εκλογές, και των «περιστερών» που δεν θέλουν να απειληθεί η κυβερνητική συνοχή.

Η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία αντανακλάται στις ευρωπαικές αγορές. Απώλειες πάνω από 2% καταγράφει ο βασικός δείκτης στο Xρηματιστήριο του Μιλάνου ενώ με πτώση άνω του 1% άνοιξαν τα Xρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Παρισιού. Τα σπρεντ των ιταλικών δεκαετών ομολόγων εκτινάχθηκαν ήδη σήμερα στις 304 μονάδες βάσεις, έναντι 270 την Παρασκευή.

Στο κόμμα του Μπερλουσκόνι επικρατεί αναβρασμός καθώς πληθαίνουν οι φωνές που ρίχνουν τους τόνους υποβαθμίζοντας έμμεσα την απειλή για απόσυρση της στήριξης στην κυβέρνηση και καλλιεργούν -μικρές, τουλάχιστον προς το παρόν- ελπίδες στην κυβέρνηση συνασπισμού πως αντάρτες από το PdL μπορεί να καταλήξουν να γίνουν διέξοδος, είτε υπό τον Λέτα είτε υπό κάποιον άλλο.

Εκτός από διάφορα επιφανή στελέχη του PdL, όπως ο Μαουρίτσιο Λούπι, ο Μαουρίτσιο Σακόνι ή ο Φραμπρίτσιο Τσίκιτο, αποστάσεις έχουν αρχίσει να παίρνουν ακόμη και οι υπουργοί της κεντροδεξιάς, Γκαετάνο Καλιαριέλο και Μπεατρίτσε Λορέντσιν.

Η πολιτική αστάθεια που πυροδότησε η κίνηση Μπερλουσκόνι να ζητήσει την αποχώρηση πέντε υπουργών του από την κυβέρνηση είναι μία εξέλιξη που έρχεται μόλις πέντε μήνες μετά τη ανάληψη της εξουσίας από τον Ενρίκο Λέτα, αν και ο Ιταλός πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θεωρεί ότι οι πρόωρες γενικές εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν μόνο ως έσχατη λύση για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση.

Από την πλευρά του, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) φαίνεται να αποδέχεται ότι η δύσκολη συγκατοίκηση με το PdL πνέει τα λοίσθια. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Γκουλιέλμο Επιφάνι, επανέλαβε τον στόχο της κυβέρνησης για ψήφιση μέτρων σταθερότητας, μεταρρύθμιση του (παραμορφωτικού) εκλογικού συστήματος και μετά εκλογές. «Εάν μπορούμε να φτιάξουμε μία κυβέρνηση που υπηρετεί τη χώρα καλώς, εάν όχι επιστρέφουμε το λόγο στους πολίτες και στις κάλπες» είπε, επισημαίνοντας πως «το PD είναι έτοιμο για όλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...