Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Πολιτική λύση στη Συρία ζητεί ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ'


Έκκληση να σταματήσει η αιματοχυσία και να αναζητηθεί μια πολιτική λύση στην Συρία απηύθυνε σήμερα ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' κατά το καθιερωμένο οικουμενικό μήνυμά του για τα Χριστούγεννα.

"Ναι, είθε να βλαστήσει η ειρήνη για τον συριακό πληθυσμό, που έχει βαθιά τραυματιστεί και διχαστεί από μια σύγκρουση που δεν κάνει διακρίσεις ούτε για τους ανυπεράσπιστους ανθρώπους και έχει αθώα θύματα», σημείωσε ο Ποντίφικας ενώπιον δεκάδων χιλιάδων πιστών που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

"Απευθύνω έκκληση να σταματήσει η αιματοχυσία, να διευκολυνθεί η παροχή βοήθειας στους εκτοπισμένους και στους πρόσφυγες και μέσω του διαλόγου να αναζητηθεί μια πολιτική λύση στην σύγκρουση», υπογράμμισε κατά το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του.

"Είθε η ειρήνη να βλαστήσει επίσης στη γη όπου γεννήθηκε ο Λυτρωτής και να δώσει στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους το θάρρος να δώσουν τέλος σε πάρα πολλά χρόνια αγώνα και διχασμών και να ξαναπάρουν αποφασιστικά τον δρόμο των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Πάπας.

Η βόρεια Αφρική, σημείωσε επίσης, με την Αραβική Άνοιξη, «βρίσκεται σε μια βαθιά μετάβαση προς την αναζήτηση ενός νέου μέλλοντος». Ο Ποντίφικας επικαλέστηκε κυρίως την Αίγυπτο: «μια γη», όπως είπε, «αγαπημένη και ευλογημένη» στην οποία «οι πολίτες θα πρέπει να οικοδομήσουν από κοινού μια κοινωνία που θα στηρίζεται στην δικαιοσύνη, στον σεβασμό στην ελευθερία και στην αξιοπρέπεια του κάθε ατόμου».

Ο Πάπας Βενέδικτος απηύθυνε επίσης έκκληση στους νέους ηγέτες της Κίνας να «αξιοποιήσουν την συνεισφορά των θρησκειών» σε όλη τη χώρα.

Ο Χριστός, είπε, «στρέφει το βλέμμα του στους νέους ηγέτες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για το μεγάλο φορτίο που τους περιμένει. Εύχομαι να αξιοποιήσουν την συνεισφορά των θρησκειών, με σεβασμό στην καθεμία, κατά τρόπο που να μπορέσουν αυτές να συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας αλληλέγγυας κοινωνίας, προς όφελος αυτού του ευγενικού λαού και ολόκληρου του κόσμου».

Οι Κινέζοι καθολικοί έχουν χωριστεί σε μια εκκλησία που είναι πιστή στην Ρώμη και σε μια εκκλησία που συνδέεται με τις κινεζικές αρχές.

Ο Ποντίφικας απηύθυνε στη συνέχεια έκκληση για ειρήνη στην Αφρική, ζητώντας να επιστρέψει «η ομόνοια στην Νιγηρία», όπου «ωμές τρομοκρατικές επιθέσεις» συνεχίζουν να προκαλούν θύματα, ιδιαίτερα μεταξύ των χριστιανών, και καταδίκασε «τις αιματηρές επιθέσεις που έπληξαν τον πληθυσμό και τους τόπους λατρείας» στην Κένυα. Επίσης απηύθυνε έκκληση για ειρήνη στο Μαλί και την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Επίσης απευθυνόμενος στην Λατινική Αμερική, προσευχήθηκε στον Χριστό να «υποστηρίζει όλους αυτούς που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν» και να ενθαρρύνει τους κυβερνώντες να «αγωνίζονται κατά του (οργανωμένου) εγκλήματος».

Τέλος ο Πάπας θέλησε να υπογραμμίζει το μήνυμα ειρήνης των Χριστουγέννων: «Ναι υπάρχει μια καλή γη, μια ιερή γη, απαλλαγμένη από κάθε εγωισμό (...) υπάρχει στον κόσμο μια γη που ο Θεός έχει προετοιμάσει για να έρθει να κατοικήσει ανάμεσά μας. (...) Αυτή η γη υπάρχει και σήμερα ακόμη, το 2012 (...) Συνεπώς υπάρχει ελπίδα στον κόσμο, μια ελπίδα την οποία μπορούμε να εμπιστευτούμε, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές και στις πιο δύσκολες καταστάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...