Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου


Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο αιγύπτιος αντιπρόεδρος Μαχμούντ Μέκι και ενώ οι πολίτες συνέχιζαν να προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν στον δεύτερο και τελευταίο γύρο του δημοψηφίσματος για το αμφιλεγόμενο σχέδιο Συντάγματος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως συνειδητοποίησε ότι το «πολιτικό έργο δεν συνάδει με την επαγγελματική του κατάρτιση, αυτή του δικαστή» και ότι σκόπευε να παραιτηθεί από την 7η Νοεμβρίου αλλά καθυστέρησε λόγω των σημαντικών εξελίξεων, όπως η Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και στη συνέχει η απόφαση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι να διευρύνει με διάταγμα τις εξουσίες του.

Το διάταγμα αυτό εντέλει αποσύρθηκε, αλλά πυροδότησε εκ νέου μια βαθιά πολιτική κρίση.

Πριν διοριστεί αντιπρόεδρος τον Αύγουστο, ο Μέκι ήταν δικαστικός που έχαιρε σεβασμού. Γεννημένος το 1954 στην Αλεξάνδρεια, υπήρξε μόλις ο δεύτερος αντιπρόεδρος της Αιγύπτου τα τελευταία 30 χρόνια. Ο Χόσνι Μουμπάρακ, που ήταν αντιπρόεδρος του Ανουάρ αλ Σαντάτ όταν ο τελευταίος είχε δολοφονηθεί το 1981, δεν είχε διορίσει κανέναν στο αξίωμα αυτό παρά μόνο μετά το ξέσπασμα της λαϊκής εξέγερσης του 2011, όταν διόρισε στη θέση αυτήν τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, Όμαρ Σουλεϊμάν.

Το σχέδιο του νέου Συντάγματος που τίθεται σε ψηφοφορία δεν αναφέρεται στα καθήκοντα του αντιπροέδρου.

Αντικρουόμενες πληροφορίες για παραίτηση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας

Στο μεταξύ, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι παραιτήθηκε και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αιγύπτου, Φαρούκ αλ Οκάντα και πως πιθανότερος αντικαταστάτης του θεωρείται ο στενός συνεργάτης του Χισάμ Ράμεζ.

Την πληροφορία αυτή διέψευσε ωστόσο η κυβέρνηση. «Δεν είναι αληθές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε επικοινωνία του με το Reuters και συμπλήρωσε: «Το διαψεύδω επίσημα». Την κυβερνητική διάψευση αναμετέδωσε και η δημόσια τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...