Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Παραιτήθηκε ο Μόντι, εκλογές στην Ιταλία

Μετά από 13 στον πρωθυπουργικό θώκο της Ιταλίας, ο Μάριο Μόντι υπέβαλε απόψε την παραίτηση του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, λίγες ώρες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή.

Με την παραίτηση του θέτει σε κίνηση συνταγματική διαδικασία για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Φεβρουάριο.

Ο πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, θα έχει από το Σάββατο διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων και τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας. Μετά την ολοκλήρωση των τυπικών αυτών συζητήσεων, θα προχωρήσει (ίσως και το Σάββατο) στη διάλυση της Βουλής για να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 24 Φεβρουαρίου.

Το ενδιαφέρον των Ιταλών - αλλά και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών που αγωνιούν για τις εξελίξεις στη χώρα, στρέφεται τώρα στην επόμενη κίνηση του Μόντι. Ο αποχωρών πρωθυπουργός ενδέχεται να ηγηθεί πολιτικού φορέα στις εκλογές, γεγονός που θα επηρεάσει τους πολιτικούς συσχετισμούς και ενδεχομένως θα καθορίσει τη φυσιογνωμία του μετεκλογικού κυβερνητικού σχήματος.
Τα μέχρι τώρα δημοσκοπικά δεδομένα περιγράφουν ένα περίπλοκο και ρευστό τοπίο στην κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά.

Η κεντροαριστερά για διάφορους λόγους δεν θα συνταχτεί υπό τον Μόντι, ενώ ούτε ο επανακάμψας Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατάφερε να τον δελεάσει, ώστε να ηγηθεί της κεντροδεξιάς.

Ο Μόντι ενδέχεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σε συνέντευξη Τύπου που θα δώσει το μεσημέρι της Κυριακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...