Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Η Ουάσινγκτον επικρίνει τον ρωσικό νόμο που απαγορεύει τις υιοθεσίες από Αμερικανούς


Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν σήμερα τη «βαθιά τους λύπη», μετά την επικύρωση από τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν του νόμου που απαγορεύει την υιοθεσία παιδιών από τη Ρωσία από Αμερικανούς, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι έλαβε μια «πολιτική» απόφαση κατά της Ουάσιγκτον.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε επίσης ανησυχία σε δήλωσή του σχετικά με την τύχη των υποθέσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει για τις υιοθεσίες παιδιών από τη Ρωσία από αμερικανικές οικογένειες, σημειώνοντας ότι 60.000 ορφανά από την Ρωσία έγιναν δεκτά στις ΗΠΑ τα τελευταία είκοσι χρόνια.

"Λυπούμαστε βαθύτατα για την επικύρωση εκ μέρους της Ρωσίας του νόμου που θέτει τέρμα στις διεθνείς υιοθεσίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, ο οποίος περιορίζει τη δραστηριότητα των οργανώσεων της ρωσικής κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται με τους Αμερικανούς εταίρους», τόνισε ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, ο Πάτρικ Βεντρέλ, ο οποίος είχε ήδη αντιδράσει κατά την ψήφιση του νόμου αυτού από το ρωσικό Κοινοβούλιο.

Ο Πρόεδρος Πούτιν επικύρωσε σήμερα αυτόν τον αμφιλεγόμενο νόμο που απαγορεύει την υιοθεσία παιδιών από τη Ρωσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, που θεωρείται ως ένα από τα πλέον εχθρικά μέτρα που ελήφθησαν από τη Μόσχα κατά της Ουάσιγκτον μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Ο νόμος, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, ψηφίστηκε από τη ρωσική Βουλή σε απάντηση στην «λίστα Μαγκνίτσκι», ένα νόμο που προηγουμένως υιοθετήθηκε από το Κογκρέσο και επικυρώθηκε από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο νόμος αυτός απαγορεύει την παραμονή στις ΗΠΑ και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων αξιωματούχων που εμπλέκονται στο θάνατο στη φυλακή το 2009, του δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ή άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη νέα ρωσική νομοθεσία σχεδιάζεται επίσης να καταρτιστεί μια «μαύρη λίστα» των Αμερικανών που είναι ανεπιθύμητοι στη Ρωσία, για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι παραβίασαν δικαιώματα Ρώσων πολιτών.

"Η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης, που υποκινείται από πολιτικές σκοπιμότητες, θα μειώσει τις πιθανότητες υιοθέτησης παιδιών για τα οποία αυτή τη στιγμή φροντίζουν εξειδικευμένοι οργανισμοί. . . Ανησυχούμε επίσης, για τις δηλώσεις που αφήνουν να εννοηθεί ότι οι υιοθεσίες για τις οποίες έχουν ήδη αρχίσει οι διαδικασίες, θα σταματήσουν», υπογράμμισε τέλος ο Βεντρέλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...