Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Λίμπερμαν: Οι διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους θα επαναληφθούν μόνο αν αποχωρήσει ο Αμπάς


Οι διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους θα επαναληφθούν μόνο αν αποχωρήσει από τα καθηκοντά του ο Μαχμούντ Αμπάς, εκτιμά ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν.


Ο ηγέτης του υπερεθνικιστικού κόμματος «Ισραήλ Μπεϊτένου» Άβιγκντορ Λίμπερμαν εκτίμησε σήμερα ότι οποιαδήποτε επανάληψη των ισραηλινοπαλαιστινιακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων θα καταστεί δυνατή μόνον αν ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αποχωρήσει από τα καθήκοντά του.

"Δεν θα είναι δυνατόν να ξαναρχίσει η διπλωματική διαδικασία παρά μόνο αν πάψει να είναι επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής», δήλωσε ο Λίμπερμαν, σύμφωνα με την έκδοση της εφημερίδας Haaretz στο Διαδίκτυο.

Οι δηλώσεις αυτές καταγράφηκαν μία ημέρα μετά τις απειλές του Μαχμούντ Αμπάς να διαλύσει την Παλαιστινιακή Αρχή και να αναθέσει τη διαχείριση της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ, εάν η ισραηλινή κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 22ας Ιανουαρίου δεν επιδιώξει την αναβίωση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Ο Λίμπερμαν παραιτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατάχρηση εμπιστοσύνης και απάτη στο πλαίσιο μιας υπόθεσης διαφθοράς.

Το κόμμα του έχει συμμαχήσει με το Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εν όψει των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν στις 22 Ιανουαρίου. Ο συνασπισμός της δεξιάς φέρεται ως φαβορί στις δημοσκοπήσεις.

"Αν δεν υπάρξει πρόοδος, ακόμη και μετά τις εκλογές, θα πάρω στο τηλέφωνο τον Μπενιαμίν Νετανιάχου», είπε ο Αμπάς σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδαHaaretz.

"Θα του πω…κάτσε στην θέση μου, πάρε τα κλειδιά, και θα είσαι υπεύθυνος για την Παλαιστινιακή Αρχή», πρόσθεσε.

"Μόλις σχηματιστεί η νέα ισραηλινή κυβέρνηση, ο Νετανιάχου θα πρέπει να αποφασίσει: ναι ή όχι», σημείωσε ο Αμπάς σε αυτή τη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη το βράδυ στον ιστότοπο της εφημερίδας.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες επίσημα έχουν διακοπεί από τον Σεπτέμβριο του 2010. Οι Παλαιστίνιοι απαιτούν να υπάρξει μορατόριουμ στον ισραηλινό εποικισμό πριν ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά το Ισραήλ απορρίπτει οποιαδήποτε τέτοια προϋπόθεση.

Το Ισραήλ έχει πολλαπλασιάσει τις ανακοινώσεις περί σχεδίων εποικισμού στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και πρόσφατα μπλόκαρε τη μεταφορά των φόρων που εισπράττει για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής σε αντίποινα για το διάβημα του Προέδρου Αμπάς στον ΟΗΕ, που είχε ως αποτέλεσμα το Νοέμβριο την παραχώρηση στην Παλαιστίνης του καθεστώτος του κράτους-μη μέλους παρατηρητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...